EU-domstolen kan sätta stopp för datalagring

Operatörer EU-domstolen väntas granska den svenska trafikdatalagringen, rapporterar Dagens Nyheter. Följden kan bli att den svenska lagen ändras.

Turerna kring den svenska lagen om trafikdatalagring har varit många. Det senaste är att EU-domstolen kan komma att granska lagen. Kammarrätten avgör just nu en tvist mellan Tele2 och PTS, efter att Tele2 överklagat kraven på datalagring. Enligt DN har Kammarätten gett parterna möjlighet att lämna synpunkter innan frågan därefter kan komma att skickas vidare till EU-domstolen. Beslutet ska inte vara formellt fattat, men brevet ska vara ett tecken på att kammarrätten med stor sannolikhet begär besked från EU-domstolen, vilket kan betyda att den svenska lagstiftningen förklaras otillåten. EU-domstolen förklarade förra året att det direktiv som den svenska lagstiftningen stöder sig på var ogiltigt. Men då hade det redan hunnit införas i svensk lagstiftning.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.