EU går mot enhetlig mobilladdare

EU Efter en omröstning i Europaparlamentet är det i praktiken klart att EU inför krav på en enhetlig mobilladdare. Det väntas slå igenom år 2017 och micro-usb är den hetaste kandidaten.

EU går mot enhetlig mobilladdare

EUs arbete för att få till en enhetlig standard för mobilladdare har pågått sedan 2009. Förra veckan togs ett avgörande beslut i Europaparlamentet, som redan lära vara informellt förankrat i Ministerrådet.

EU-länderna får två år på sig att anpassa den nationella lagstiftningen efter det nya direktivet för radioutrustning, där kravet på en enhetlig laddningskontakt finns med. Därefter har tillverkarna ytterligare ett år på sig att anpassa produkterna efter kraven. Vi är då inne på år 2017.

En fråga kvarstår dock. Det är inte spikat vilken typ av kontakt som ska gälla, men det lutar åt den etablerade micro-usb-modellen. Enligt Elektroniktidningen finns även nästa generations usb med som en kandidat. Den är lika liten som micro-usb men kan vändas åt båda håll och standarden medger snabbare dataöverföring.

Det inte heller specificerat exakt vilka produktkategorier som ska falla in under kravet på en enhetlig laddningskontakt. Det är klart att mobiltelefoner, men även annan ”radioutrustning” som surfplattor kan komma att omfattas. Det är ett beslut som EU-kommissionen ska fatta.

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.