EU ger utrymme åt voip-innovatörer

EU har ett gynnsamt klimat för innovatörer på voip-området, tycker ip-telefonigurun Jeff Pulver.
– Myndigheterna har i de flesta fall hållit händerna borta och inte begränsat utvecklingen med regleringar. Men vi måste alltid vara på vår vakt, säger han.

VON Europe är i Stockholm igen. Senast ip-telefonikonferensen och mässan hölls här var 2001. Då träffade Telekom idag Jeff Pulver, mannen bakom Pulver.com som bland annat arrangerar mässor, är teleoperatör och utvecklar applikationer för ip-kommunikation.

För fyra år sedan handlade diskussionen mycket om striden mellan protokollen sip och h.323 och att Microsoft bestämt sig för att använda sip i sina kommunikationsklienter för pc. Nu är det andra frågor som toppar dagordningen, menar Jeff Pulver.

– Ja, det är stor skillnad. Vi står nu mitt i den andra vågen av innovation. Och här i Europa finns det nystartare som tar fokus bort från de gamla telebolagen. Röst har bevisats vara en verklig killerapplikation för bredband.

Vassa innovatörer

För att återkoppla till Microsoft, så är Jeff Pulver besviken över att mjukvarujätten varit så långsam att få ut sip-tjänsterna. På lite sikt tror han ändå att de kommer lyckas riktigt bra.

– De stora operatörerna och tillverkarna är idag med och driver på voip i dess olika former. Men graden av innovation är fortfarande högst hos de små, nya aktörerna, konstaterar Jeff Pulver.

Han har varit mycket involverad i frågan om reglering av voip i USA, men har även fungerat som bollplank för en del myndigheter i EU. Jeff Pulver är faktiskt förvånad över att EU överlag har intagit en så öppen hållning mot innovationer på det här området och vad de kan leda till.

– Det finns vissa länder som är mer reaktionära och vill skydda sina gamla monopoloperatörer. Men de flesta håller händerna borta, för att inte störa voip-innovatörerna.

Hot mot 3g

Framöver kommer det att handla mycket om wifi-voip, trådlös ip-telefoni. Jeff Pulver tror att det ska slå hårt mot 3g. Samtidigt håller han med om att publika wlan-tjänster inte fungerar särskilt bra idag, vilket bromsar den här utvecklingen.

– Antagligen kommer röst i surfpunkter att vara mest för de teknikmedvetna. De andra använder mobilen och 3g.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.