EU gör djupare granskning av dansk telekomfusion

Operatörer EU-kommissionen är oroad över att den planerade fusionen av Telias och Telenors danska bolag ska leda till högre priser. Därför dröjer det innan planerna eventuellt kan få ett godkännande.

Det är inte bara det att Telia och Telenor tillsammans skulle bli den största mobiloperatören i Danmark som oroar komissionen. Eftersom deras respektive mobilnät är tänkta att bli ett skulle affären om den blir av få konsekvensen att antalet mobilnätsägare krymper från fyra till tre. Operatörer utan eget mobilnät, så kallade mvno:er skulle då få färre nätägare att förhandla med vilket skulle kunna leda till försämrad konkurrens. EU-kommissionen har därför kommit fram till att de behöver granska affären närmare innan Telia och Telenor kan få grönt ljus att slutföra fusionen.

Större affärer likt den här brukar granskas ur konkurrensperspektiv och hos Telia verkar det inte finnas någon större oro över att sammanslagningen kommer att stoppas.

– Vi tror att denna sammanslagning kommer att skapa en stark och robust aktör på den danska telekommarknaden. Konsumenter och företag kommer bland annat att gynnas av bättre nätuppkoppling, högre hastigheter, ett större distributionsnät och fler attraktiva och användarvänliga tjänster. Därför är vi övertygade om att sammanslagningen kommer att godkännas under 2015, skriver operatören i ett skriftligt uttalande.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.