EU:s kabel i Svarta havet ska minska ryskt inflytande

nätverk Ökad oro för spionage och sabotage får EU att investera 45 miljoner euro i en ny internetkabel.

EU:s kabel i Svarta havet ska minska ryskt inflytande

Det försämrade säkerhetsläget har fått EU att ta ett beslut om att bygga en undervattenskabel i Svarta havet för att säkra internetförbindelsen med Georgien och andra länder i Kaukasus.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

I dag förlitar man sig till stor del på kablar som går via Ryssland och det är ökad oro för spionage och sabotage som gör att man fått upp ögonen för Svarta havets botten, vilket Financial Times rapporterar om.

Längd på 110 mil

Kabeln, som kommer att placeras på internationellt vatten i Svarta havet, väntas kosta omkring 45 miljoner euro att bygga och kommer att få en längd på 110 mil.

Det var redan för två år sedan som EU tillsammans med Georgien drog slutsatsen att kabeln var nödvändig för att säkra Georgiens digitala konnektivitet, men Rysslands anfallskrig mot Ukraina har gett projektet ny tyngd.

Samtidigt väcks frågeställningar om när kabeln kan byggas, eftersom Rysslands flotta trafikerar Svarta havet, bland annat för att avfyra missiler mot Ukraina. I fjol försatte man dessutom flera hamnar i blockad.

Stor mängd trafik går via Ryssland

I dag passerar en stor mängd viktig internettrafik ryskt territorium. Den så kallade “dream cable” är 870 mil lång och är majoritetsägd av ryska operatören Megafon. Den börjar i Tyskland och är dragen via bland annat Österrika, Ukraina, Ryssland och Kina.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.