EU-länder nobbar mobilt wimax

Mobilt wimax kan få det svårt att etableras i Europa. De tiotal EU-länder som kämpar mot att öronmärkt 3g-spektrum ska bli teknikneutralt, har vunnit en viktig rond.

Telekom idag har tidigare rapporterat om att utdelningen av 3g-spektrum splittrar Europa i två läger (se länkad artikel). Frågan gäller ett EU-förslag om att spektrumutrymme som öronmärks för 3g i stället ska bli teknikneutralt, vilket öppnar upp för konkurrerande tekniker som exempelvis wimax.

Små utsikter för wimax

Men nu har de länder med Finland och Frankrike i spetsen, som förespråkar tekniker som likt 3g bygger på IMT-2000, vunnit i en viktig instans enligt uppgifter från Computer Sweden. Ett tiotal EU-länder sa nej till EU-förslaget under ett möte i den viktiga Radio Spectrum Committee, RSC. Om inte wimax får nyttja radiofrekvenserna blir utsikterna för att tekniken ska etableras i hela Europa riktigt dåliga.

– Saken är inte slutdiskuterad. Det finns möjlighet att EU-kommissionen för hela saken till EUs ministerråd för att få ett annat beslut, säger PTSs representant My Bergdahl till Computer Sweden.

Ett noll till 3g-industrin

Fördelen med en teknikneutral hållning är att det skapas en konkurrensneutralitet mellan olika radiotekniker, inklusive 3g som i nuläget ser ut som en klar vinnare. Frågan är dock om ministerrådet verkligen kan strunta i de beslut som fattats av medlemsländernas regeringar. I flera länder, bland annat Sverige, förbereds samtidigt frekvenstilldelning för mobilt wimax. Men om utvecklingen inte harmoniseras så kan inte en wimax-telefon användas i hela Europa på samma sätt som en telefon för gsm och 3g.

EU-förslaget handlar om ytterligare spektrumutrymme som ska tilldelas 2008 (2,5 MHz–2,69 MHz) och påverkar inte de spektrum som används för 3g idag.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.