EU-länder uppmanas tycka till om gemensam satellitsatsning

nätverk Ett satellitbaserat system för säker uppkoppling i Europa som ägs av EU-länderna. Det kan bli verklighet om EU-kommissionens planer går i lås.

EU-länder uppmanas tycka till om gemensam satellitsatsning

Det händer mycket spännande saker inom rymd- och satellitteknik just nu. Nu har EU:s medlemsstater och europeisk telekomindustri ombetts att tycka till om hur ett kommande system för satellitkommunikation bör utformas och finansieras. Det är EU-kommissionen som har planer på att driftsätta ett system med antingen LEO- (low earth orbit) eller MEO-satelliter (medium earth orbit), vilket Advanced Television rapporterar om.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

För drygt två år efterlyste den europeiska rymdorganisationen ASD-Eurospace ett “motståndskraftigt satellitsystem för säker uppkoppling som skulle göra Europa redo för den digitala tidsåldern” och som skulle ägas av EU. Tanken var att systemet skulle kunna användas för militärt bruk och myndigheter såväl som konsumenter som är i behov av säker uppkoppling. En viktig del av ekvationen är givetvis också att man inte vill skapa ett osunt beroende av tjänster som ägs av amerikanska teknikjättar, som Starlink eller Oneweb.

En strategisk tillgång för EU

Även om den juridiska processen kan förväntas ta en hel del tid i anspråk så är nu alltså bollen satt i rullning. Ett 50-sidigt dokument ligger till grund för den fortsatta processen och där betonas vikten av en uppkoppling som europeiska regeringar och invånare får ta del av och att rymbaserad konnektivitet är en strategisk tillgång för EU.

Kostnaden beräknas landa på 6 miljarder euro, varav EU väntas bidra med 2,4 miljarder euro mellan år 2023 och 2027 men man räknar också med att den privata sektorn ska skjuta till pengar. För att kunna erbjuda bredbandsuppkoppling med LEO-satelliter krävs fler än 100 satelliter medan MEO skulle innebär att det räcker med 24 satelliter enligt EU-kommissionen.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.