EU miljonsatsar på bränslecellsdrivna datacenter

Datacenter Ett sätt att få mer hållbara datacenter. Det är skälet bakom att ett konsortium nu ska utveckla nästa generations bränslecellsplattform – och nu fått stöd av EU.

EU miljonsatsar på bränslecellsdrivna datacenter

Digitalisering är en av de största trenderna i dag och det är snudd oundvikligt att allt kommer att bli mer eller mindre digitalt. Men för att det ska fungera krävs det datacenter. Ett problem är dock att dessa i dag står för en stor del koldioxuidutsläpp.

För att stävja problemet håller man på och tittar på alternativa kraftkällor för att driva datacenterna och nu har ett samarbete mellan sju organisationer valts ut av EU kommissionen för att de ska utveckla en bränslecellslösning.

Projektet Ecoedge Primepower (E2P2), där bland annat svenska Rise finns med, men även datacenterägare som Equinix och Vertiv ingår, ska utforska om det går att integrera fastoxidbränsleceller med avbrottsfri strömförsörjningsteknik (UPS) samt batterier. Och att det då ska ge robust ströförsörjning till datacenter samt annan kritisk infrastruktur.

Pionjärprojekt

Om man lyckas så blir det första gången man kombinerar en trebränslecellsplattfom med en UPS i ett enda system. Och i sånt fall kan lösningen drivas av naturgas, vätgas eller flytande petroliumgas (LPG).

– Detta decennium är onekligen fokuserat på att bygga en framtid som är miljömässigt hållbar. Vi vet alla att digitalisering och datacenter är nyckelelement i denna framtid, där innovation är kärnan i vår resa mot våra globala 2030-mål. Som forskare på RI.SE har vi investerat i att vara en stark del av E2P2-teamet, att driva på teknikutvecklingen och att på ett transparent sätt demonstrera nya hållbara tillvägagångssätt för primärkraft för framtidens digitala infrastruktur, säger Jon Summers på Rise.

Konsortiet består utöver Equinix, Rise och Vertiv även av Infraprime, Snam, Solidpower samt Tec4fuels. Av EU har man fått 25 miljoner för projektet.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.