EU och Sydkorea tar första steget mot 5g

5G EU och Sydkorea har skrivit ett samarbetsavtal för att ta täten i utvecklingen av 5g. År 2015 hoppas man kunna presentera ett upplägg för nästa generations mobilnät.

Avtalet beskrivs av EU-kommissionären Neelie Kroes själv som en milstolpe i utvecklingen av 5g. Tillsammans har EU och Sydkorea slutit ett samarbetsavtal som innebär att man ska satsa pengar på forskningsprojekt, identifiera och dela ut frekvenser, arbeta fram en global standard samt definiera grundläggande funktioner för 5g. Arbetet ska pågå fram till 2015.

I morse, svensk lokal tid, twittrade Neelie Kroes denna bild med texten: "EU i samarbete med Sydkorea för att få fart och vinna del globala racet för 5g."
I morse, svensk lokal tid, twittrade Neelie Kroes denna bild.

”Båda partnerna är överens om vikten av att snabbt utveckla nästa generations mobila kommunikationsnät (5G). Detta eftersom nätet kommer att vara ryggraden i framtidens digitala ekonomin, skapa fler och bättre arbetstillfällen samt bidra till en hållbar ekonomisk tillväxt och ömsesidig nytta för Sydkorea och EU”, skriver Europakommissionären i en presskommentar.

Branschaktörer sluter upp

Det är många stora branschaktörer som kommer delta i de olika forskningsprojekten som kommer startas upp något senare, år 2016. Bland annat kommer EU:s 5g Infrastructure Association, med medlemmar som Alcatal-Lucent, Ericsson, Nokia, Orange, Telenor och Telefonica, att skriva ett avtal med Sydkoreas motsvarighet: 5G Forum, där bland annat Samsung är medlem.

Hela avtalet kan du läsa här.

Fakta

Kraven på 5g

Fart: 1 – 10 Gbit/s

Kapacitet: Måste klara 1 000 gånger högre datavolym per ytenhet och 10 till 100 gånger fler uppkopplade enheter

Svarstider: Ner mot 1 ms

Energieffektivitet: 10 gånger längre batteritid för maskinkommunikation

Tillförlitlighet: Mycket hög

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.