EU och USA överens om data-regler

Dataskydd Ett första steg mot att lösa problemet mellan EU:s integritetsskydd och amerikanska övervakningskrav. Nu har EU och USA nått principiell samsyn över hur ett nytt regelverk för dataflöden kan se ut.

EU och USA överens om data-regler

Det är nu två år sedan som EU domstolen beslutade att dåvarande regler för vad säker överföring av data – inte uppfyllde integritetskraven inom unionen. Och den domen har givit enorma svallvågor i branschen. GDPR och särskilt då efter Schrems II-fallet har blivit enormt svårt jämka med exempelvis tjänster som Microsoft Teams.

Men nu så förefaller man gjort framsteg i förhandlingarna kring ett nytt ramverk för hur transatlantiska dataöverföringar kan ske. Enligt denna första överenskommelse så får företag som hanterar personlig data starkare lagskydd utöver de kontraktsklausuler som redan skyddar dem. Dock är det här bara en ett första steg, det slutgiltiga regelverket lär ta tid att hamra ut.
– I dag har vi kommit överens om dataskydd och säkerhet för medborgare, sade Joe Biden i ett uttalande.

– Jag är väldigt nöjd med att vi har hittat en principöverenskommelse för ett nytt ramverk för transatlantiskt dataflöde. Det här kommer möjliggöra förutsägbara och pålitliga dataflöden mellan EU och USA med integritet och medborgerliga rättigheter skyddade, sade Ursula von der Leyen.

Innan den tillfälliga uppgörelsen blir fullfjädrat avtal så är det en hel del steg som ska tas. Först måste USA utföra vissa förändringar på sin sida. Sedan ska EU kommissionen och därefter unionens dataskyddsmyndighet göra sitt.

Av naturliga skäl applåderade flera näringslivsaktörer överenskommelsen. Det är ingen underdrift om att GDPR-problemet ställt till det för många.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.