EU öppnar för mobilsamtal på flyg

EU-kommissionen har nu antagit enhetliga regler för hela EU om mobilsamtal på flyg. Det gör att fler mobiloperatörer kommer att kunna erbjuda sina kunder att ringa och sms:a även från flygstolen.

Redan idag finns minst två mobiloperatörer som erbjuder mobiltelefoni på flygningar. EU har nu öppnat upp för enhetliga regler inom hela Europa. De åtgärder som EU-kommissionen klubbade den 7 april handlar bland annat om hur det hela kommer att fungera rent tekniskt. Passagerarnas telefoner kopplas till ett mobiltelefonnät ombord som är i förbindelse med marken via satellit. Sändningseffekten blir då så låg att telefonerna inte påverkar flygplansutrustningen. Att ringa kommer dock inte vara tillåtet vid start och landning.

Nu återstår för operatörerna att sätta priserna för dessa tjänster. Den gemensamma taxan för att ringa och ta emot samtal i ett annat EU-land, som unionen enades om förra året, kommer dock inte att gälla för samtal från luften.

– Vi förväntar oss att operatörerna kommer att vara tydliga och nytänkande när de sätter sina priser. Mobiltelefontjänster ombord på flyg kan vara en mycket intressant ny tjänst, framför allt för affärsresenärer som behöver kommunicera var de än befinner sig, säger kommissionär Viviane Reding, och utfärdar en varning: Om konsumenterna drabbas av överraskande höga telefonräkningar kommer tjänsten inte att få någon spridning.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.