Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

EU presenterar verktygslåda för 5g-säkerhet

Säkerhet Nätsäkerhet var en av 2019 års stora teman. Nu presenterar EU en verktygslåda som medlemsländerna kan ta till för att effektivt hantera risker för 5g-näten.

EU presenterar verktygslåda för 5g-säkerhet

Det började med att USA satta klackarna i backen och kastade ut Huawei från marknaden. Sedan dess har det varit en enorm diskussion om säkerheten i mobilnäten och huruvida kinesiska företag ska få vara med och bygga 5g-näten i Europa och övriga västvärlden.

Baserat på den riskbedömning som genomfördas av bland annat Europeiska unionens byrå för cybersäkerhet samt medlemsländernas myndigheter för samhällsskydd och telekom – har det nu tagits fram ett verktyg att använda.
I den så kallade verktygslådan rekommenderas ett antal säkerhetsåtgärder som gör det möjligt att effektivt minska riskerna vid utbyggnad och distribution av 5g-nät inom unionen.

Åtgärderna syftar till att förstärka säkerheten vid utformning, uppbyggnad och drift av nätverk. Höja säkerhetsnivån i standarderna för produkter och tjänster. Minimera risken för användningen av högrisk-leverantörer. Undvika eller begränsa stora beroenden av en enda leverantör i 5g-nät. Samt att främja en varierad, konkurrenskraftig och hållbar marknad för 5g-utrustning, inklusive att bibehålla EU-kapacitet i 5g-värdekedjan.

Åtgärderna kan tillämpas av nationella myndigheter och EU:s ansvariga myndigheter. De berör främst mobilnätoperatörerna och deras leverantörer, särskilt telekomutrustningstillverkare.
Kommissionen uppmanar medlemsstaterna att börja med att genomföra de åtgärder som rekommenderas i slutsatserna från 5G-verktygslådan senast den 30 april 2020.
I Sverige har man parallellt med EU-arbetet tagit fram ett eget förslag på reviderade driftsäkerhetsföreskrifter. Det egna förslaget ligger i linje med en del av EU-verktygslådans och de kommer att träda i kraft i mars 2020.
Dessutom håller Post- och telestyrelsen på att se över samtliga föreskrifter med krav på säkerhetsåtgärder och incidentrapportering. Detta med anledning av att det i slutet av 2020 kommer en ny lag om elektronisk kommunikation baserad på ett nytt EU-direktiv.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter