EU sätter pristak för roamingavgifter

En lagstiftning som tvingar operatörerna att sänka roamingpriserna kryper allt närmare. I sommar har EU-kommissionär Viviane Reding presenterat ett färdigt lagförslag som dock tidigast börjar gälla under sommaren 2007.

I sommar har EUs it-kommissionär Viviane Reding presenterat detaljerna för hur operatörerna ska tvingas sänka sina så kallade roamingavgifter i Europa (se länkad artikel). Trots kommissionens varningar till industrin om att EU-omfattande lagstiftning kunde komma i fråga om de inte sänkte priserna, är roamingavgifterna fortfarande fem gånger högre än den faktiska kostnaden för att tillhandahålla tjänsten, skriver EU-kommissionen i ett pressmeddelande. De nya EU-reglerna ska garantera att samtal man ringer medan man befinner sig i ett annat EU-land inte är orimligt högre än i hemlandet.

– Jag är övertygad om att minskade roamingkostnader inte bara kommer att gynna medborgare på resande fot inom EU, utan det kommer även att stärka konkurrenskraften för Europas industrier, säger Viviane Reding i en kommentar.

Tak på avgifterna

Eftersom mobiloperatörerna inte frivilligt sänkt avgifterna föreslår kommissionen en lagstiftning för att ge billigare mobilsamtal inom EU. Kommissionen sätter ett tak på 30 procent för teleoperatörernas vinster från internationella roamingavgifter. Pristaket gäller både utgående och mottagna mobilsamtal. Tanken är att kommissionens förslag ska tvinga ned roamingkostnaderna med upp till 70 procent.

Förhoppningen är att den nya lagstiftningen kan vara på plats till sommaren 2007. Förslaget måste först godkännas av Europaparlamentet och ministerrådet.

Kraftigt motstånd

Omsättningen på roamingmarknaden i EU uppgår till 8,5 miljarder euro per år, vilket är 5,7 procent av operatörernas omsättning. Kommissionen beräknar att pristaket skulle kunna spara europeiska företag och konsumenter omkring 5 miljarder euro per år.

Enligt analytikern Stefano Nicoletti, analytiker på Ovum, kan de senaste ändringarna i lagförslaget ses som ett resultat av en intensiv lobbykampanj från mobiloperatörerna. Till exempel innehåller lagförslaget en klausul som tvingar EU-kommissionen att utvärdera regleringen efter två år.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.