EU ska undersöka konkurrens för operatörer

Bransch EU-kommisionen ska ta med konkurrens från nya tjänster som Whatsapp eller Skype när det är aktuellt med nya lagar och regler för telekombranschen. Det rapporterar Reuters.

Reuters har tagit del av ett förslag från EU-kommissionen, som gäller nya regler för telekommarknaden i Europa. Enligt skrivelsen är konkurrensen mellan de traditionella telefonioperatörerna och nya tjänster (främst inom voip) som Skype eller Whatsapp snedvriden, eftersom de inte är föremål för samma regleringar. Därför, står det att läsa i texten som citeras, att det är nödvändigt att rita upp en uppsättning av regler som gäller under lång tid och för alla typer av bolag och tjänster.

EU:s operatörsjättar, som Orange och Deutsche Telekom, har länge efterfrågat nya konkurrensregler eftersom de anser att deras affär skadas. Det handlar till exempel om krav på voip-aktörer att erbjuda nödsamtal, och att regleringarna överlag ska lättas. Reglerna kan komma att träda i kraft redan nästa år. Nya förslag på regleringar för den digital marknaden inom EU ska presenteras 6 maj i år.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.