EU-stöd till forskning om internetintegritet

Nu startar ett treårigt forskningsprojekt om internet och dess utmaningar för den enskilda medborgarens integritet. Karlstads universitet ingår som enda svenska lärosäte bland projektets 15 samarbetspartners och erhåller drygt 6 miljoner kronor. Projektet finansieras av EU:s sjunde ramprogram med totalt 10 miljoner euro.

I dagens informationssamhälle växer behovet av att kunna skydda sin integritet och privata sfär. Vi lämnar var och en av oss spår i den digitala världen, spår som finns kvar långt efter att tonårstidens chatt med kompisarna är förbi. Inför anställningsintervjun har troligen arbetsgivaren redan kollat upp din ”online community- profil”, och olika kommersiella aktörer känner väl till dina online-shopping vanor. Utan din vetskap har olika aktörer tankat hem mer information om dig än du anar.

Forskningsprojektet PrimeLife – Privacy and Identity Management in Europe for Life – omfattar utveckling av tjänster, programmering och applikationer för virtuella communities och Web 2.0, men resultaten kan även påverka till exempel lagstiftning och standardisiering.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.