Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

EU stoppar PTS reglering av fibermarknaden

Bredband Det var tänkt att bli en reglering av fibermarkanden i Sverige, men EU satte emot. Kommissionen tyckte att PTS inte argumentation höll. Nu ska myndigheten återigen göra en ny analys.

EU stoppar PTS reglering av fibermarknaden

Post- och telestyrelsen hade dragit upp ett förslag på reglering av fibermarknaden i Sverige. Men innan införandet samrådde myndigheten den föreslagna konkurrensregleringen med EU-kommissionen. Och där blev det stopp.

Kommissionens invändningar gällde att analysen och slutsatsen beträffande den geografiska marknaden haltade. Eller helt enkelt att det var för stora skillnader och olika villor i olika nätområden – för att kunna påstå att alla kommuner tillhör en och samma geografiska marknad. Och detta gör att det inte finns tillräckligt stöd för att påstå att fibermarknaden är nationell.

Återgår till analysarbetet

Beslutet från Bryssel innebär att PTS nu kommer börja om arbetet och återigen analysera förutsättningarna med EU-kommissionens synpunkter i beaktande.
– Sverige ligger i framkant med en unik fibermarknad och är först ut inom EU att definiera en separat fibermarknad. Detta innebär olika nya förutsättningar för den geografiska analysen. Kommissionens ställningstagande är viktigt såväl för PTS som för andra EU-länder som står inför ett läge där fiber är en egen marknad.
– Att regleringen har rätt balans mellan konkurrens och investeringar i höghastighetsbredband är viktigt för Sverige men också för EU-kommissionen och övriga EU-länder. Det är därför positivt att frågan blir noggrant utredd även i dess sammanhang, säger Rikard Englund, chef för PTS avdelning för marknadsreglering.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter