EU vill sänka gränsvärden för mobilstrålning

Europa parlamentet har röstat ja till en rekommendation av lägre gränsvärden för mobilstrålning efter att ha tagit del av nya forskningsrön.

EU vill sänka gränsvärden för mobilstrålning

Med rösterna 522 för och 16 emot har Europa parlamentet röstat igenom en rekommendation för att införa högre säkerhetsstandard för mobiltelefoner genom sänkta gränsvärden för strålning, rapporterar nyhetstjänsten Mobiletech.

Parlamentet har också uttryckt oro över en rapport från Bio-Iniative som undersökt 1500 hälsostudier av trådlösa tekniker som umts, wifi, wimax, bluetooth och trådlösa fasta telefoner.

Barnen extra utsatta

Lennart Hardell, professor i Örebro har medverkat i rapporten och påpekar bland annat hur en längre tids användning ökar risken för hjärntumörer och att detta börja gälla även barn.

– Riskbevisningen från en längre tids användning av mobiltelefoner och trådlösa telefoner är påtaglig när man tittar på människor som använt dessa apparater under 10 års tid eller längre och då i huvudsak mot ena sidan av huvudet, skriver Lennart Hardell i rapporten.

Under en konferens som nyligen hölls i London utalade sig Hardell också om faran för barn som på senare tid börjat använda sig av mobiltelefoner i allt högre utsträckning och som på sikt löper ännu större risk för negativ hälsopåverkan.

Heltäckande gränsvärden

Även fast flertalet EU-länder redan sänkt sina gränsvärden för vissa trådlösa tekniker, rekommenderar EU-parlamentet att de nya riktvärdena ska gälla för all trådlös utrustning. Detta inkluderar därmed inte bara mobiltelefoner utan även annan trådlös teknik som sänder med exempelvis mikrovågor, en våglängd som är betydligt farligare än den som används av mobiltelefoner.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.