Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Europa tappar allt mer i ”5g-kapprustningen”

5G Asien och USA ångar på – och Europa hamnar allt mer på efterkälken.
Det framgår i en ny rapport där det även poängteras att det kan bli kostsamt.
– Min åsikt är att det är ett stort misstag, säger Bengt Nordström, vd på Northstream.

Europa tappar allt mer i ”5g-kapprustningen”

Det går inte en vecka utan att nästa generations mobilnät, 5g, är på tapeten.

Men även om tekniken är ett hett rubrikord – går implementeringen av den olika snabbt. I USA och Asien siktar man på att vara först på bollen – medan Europas inställning är mer saktfärdig. Och just detta kan på sikt bli kostsamt, det menar analytikern Bengt Nordström.

Att Europa har valt att ta baksätet i 5g-racet är i sig ingen nyhet, men i en ny rapport framgår det att avståndet till täten har ökat än mer. Nu tror analytiker att 5g i Europa kan introduceras under andra halvan av 2020 eller till och med 2021.

– 5g kommer att introduceras i faser. Den kommer att påbörjas 2020 och sedan få allt större täckning över de kommande sju åren, säger Bengt Nordström i en intervju med Total Telecom.

USA och Kina ser möjligheter

Han menar att introduktionen kommer skilja sig rejält och att detta påverkar affärsmöjligheterna. I USA och Kina ser man möjligheterna med tekniken, medan man i Europa är ganska nöjda med vad man har i dag.

Enligt Northstreams analyser kommer Japan och Sydkorea att vara först på banan med 5g- De har sedan i fjol igång skarpa tester och den nationella utrullningen är satt till 2019. I USA kommer man regionalt att ha 5g redan i slutet av 2018.

Men varför har då europeiska operatörer valt att vila på hanen?

– Den stora skillnaden är att i Europa har vi väldigt kundorienterat fokus. Här är inställningen att Europa är den perfekta marknaden för konsumenter. Vi har låga priser för mobilt bredband och konkurrens mellan nyckelspelarna. Priserna fortsätter att falla, så vad mer kan man önska sig? Baksidan av det är att konsumenter inte har tillgång till särskilt bra bredband, säger Bengt Nordström.

5g ger effektiviseringsmöjligheter

Så vad kan då konsekvenserna bli över att inte vara först på 5g? Jo, enligt Nordström hamnar man efter när det kommer möjligheter till effektivisering och högre profit. Rejäl 5g-täckning och stark bredbandsuppkoppling är grunden för detta.

– När du har det på plats, då kan du accelerera digitaliseringen dramatiskt. Här kommer Europa tappa, och min åsikt är att det är ett stort misstag. Det mest sannolika scenariot, givet de investeringar vi ser i USA och Kina, är att de kommer att ha markant 5g-täckning 2021-2022. I Europa kommer vi inte ha det och det kommer ge oss en helt annan nivå av digitalisering. Jag försöker nämna det här för europeiska lagstiftare, men informationen verkar inte gå fram. De verkar tro att 5g kommer att ”hända ändå”, säger Bengt Nordström.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter