Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Europas 5g-strategi – kan riskera USA-relation

5G En försiktigare hållning gentemot kinesisk industri kan bli en stötesten mellan EU och USA.
Det rapporterar Financial Times som gått uppgifter om att man inom unionen inte planerar något gemensamt förbud.

Europas 5g-strategi – kan riskera USA-relation

Det potentiella spionhotet som Huawei i synnerhet, och kinesisk industri i allmänhet utgör har gjort att USA dragit ner ridån för kinesiska företags möjlighet att bedriva verksamhet i landet. Utöver det så är USA även drivande i att övriga västländer ska göra samma sak.
Men enligt Financial Times är man inom EU ovilliga att gå så långt. Istället är planerna från EU-kommissionen att be medlemsländerna att kartlägga potentiellt känsliga delar av sin teleinfrastruktur. Delar som skulle behöva skyddas extra utfall kinesiska intressen fick i uppdrag att bygga 5g-nät.

Inom EU resonerar man så att det är de individuella ländernas ansvar att se över sin nationella säkerhet – men att man på unionsnivå bör ha en mer enhetlig strategi. Och resonemanget är ett eko av medlemsländernas sätt att se på saken.
Men den försiktiga inställningen är inget som faller i god jord på andra sidan Atlanten. Amerikanska topptjänstemän har varsnat för att hela det transatlantiska försvarssamarbetet hotas om man släpper in Huawei i Europa. Detta eftersom man ser det som att kineserna då fått in foten i dörren.

Oron kring kinesiskt spionage är stor och eftersom Huawei är en storspelare inom telekombranschen och inte minst vid byggandet av 5g-infrastruktur – så påverkas hela industrin kraftigt av nuvarande situation.
Både Huawei och den kinesiska regeringen förnekar att företaget skulle utgöra ett säkerhetshot.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter