nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Europas 5g-strategi – kan riskera USA-relation

En försiktigare hållning gentemot kinesisk industri kan bli en stötesten mellan EU och USA.
Det rapporterar Financial Times som gått uppgifter om att man inom unionen inte planerar något gemensamt förbud.

  • Artikel annons 1

Det potentiella spionhotet som Huawei i synnerhet, och kinesisk industri i allmänhet utgör har gjort att USA dragit ner ridån för kinesiska företags möjlighet att bedriva verksamhet i landet. Utöver det så är USA även drivande i att övriga västländer ska göra samma sak.
Men enligt Financial Times är man inom EU ovilliga att gå så långt. Istället är planerna från EU-kommissionen att be medlemsländerna att kartlägga potentiellt känsliga delar av sin teleinfrastruktur. Delar som skulle behöva skyddas extra utfall kinesiska intressen fick i uppdrag att bygga 5g-nät.

Inom EU resonerar man så att det är de individuella ländernas ansvar att se över sin nationella säkerhet – men att man på unionsnivå bör ha en mer enhetlig strategi. Och resonemanget är ett eko av medlemsländernas sätt att se på saken.
Men den försiktiga inställningen är inget som faller i god jord på andra sidan Atlanten. Amerikanska topptjänstemän har varsnat för att hela det transatlantiska försvarssamarbetet hotas om man släpper in Huawei i Europa. Detta eftersom man ser det som att kineserna då fått in foten i dörren.

Oron kring kinesiskt spionage är stor och eftersom Huawei är en storspelare inom telekombranschen och inte minst vid byggandet av 5g-infrastruktur – så påverkas hela industrin kraftigt av nuvarande situation.
Både Huawei och den kinesiska regeringen förnekar att företaget skulle utgöra ett säkerhetshot.

Etiketter:,

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

GTT utökar SD-WAN-tjänst

Flera nätverksapplikationer på en enda universell kundenhet. Nu har GTT utökat sin SD-WAN-tjänst för att leverera mer kostnadseffektiva nätverkstjänster.

Advania köper Itello

Från noll till 600 miljoner. För ett år sedan hade Advania ingen närvaro på it-infrastrukturmarknaden i Norge. Nu har man intagit en betydande position i och med uppköpet av Itello.