Europeiska molnet får amerikanskt it-stöd

Molnet Gaia-X det europeiska projekt vars mål är att ge företag ett ”lokalt” förankrat moln är fortfarande i sin linda. Men det hindrar inte it-giganten HPE från att nu visa en första lösning.

Europeiska molnet får amerikanskt it-stöd

Europas digitalisering kan inte ske i utomeuropeiska moln och som ett led mot målet att bli självförsörjande har EU lanserat projektet Gaia-X. Bakom detta står företag och organisationer med behov av molntjänster – samt krav på en miljö som bygger på de datalagar vi har i Europa.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår unika digitala Premium-tjänst öppen bara för prenumeranter.
  • Ett nischat nyhetsbrev för just ditt intresseområde; Professional eller Contact Center.
  • Full tillgång till vår digitala kunskapsbank med över 16 000 artiklar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Tidigare i år kom en svensk gren igång där bland annat Ericsson, Netnod och City Network är drivande.

– Under de senaste 10-15 åren har Sverige och resten av EU sakta men säkert blivit helt beroende av några få företag utanför EU för att hantera vår datainfrastruktur. Detta hämmar inte bara möjligheten till självständigheten i världens största ekonomi, utan placerar också vår mest värdefulla tillgång, vår data, utanför den europeiska jurisdiktionen. Som en förespråkare för laglig och kompatibel behandling av information var det självklart att vara en av initiativtagarna till den svenska Gaia-x organisationen, sade Johan Christenson, vd och grundare av City Network, då.

Gaia-x blir det digitala Europas mittpunkt

EU-kommissionen har tidigare uppskattat att de tror att runt 80 procent av all data kan processas decentraliserat år 2025 och mittpunkt i denna arkitektur ska alltså Gaia-x vara.

Nu har projektet kommit lite längre och några som vill vara med och leverar lösningar till Gaia-x är HPE. Under ett digitalt evenemang så visade de upp ett ramverk och lösning utvecklat för de som vill delta i projektet. Enligt den amerikanska it-jätten så kommer det stödja i stort sett alla tänkbara användningsområden för att delge och konsumera data och tjänster. Detta för att tillåta företag och organisationer att dra full nytt av sin data samtidigt som de har full kontroll över den.

– Gaia-x är svaret på en av nyckelfrågorna i den digitala transformationen. Nämligen hur vi kan skapa nätverkseffektivitet utan att centralisera all data, säger Johannes Koch, på HPE.

Att HPE visar framfötterna är förståeligt. Den europeiska datamarknaden kommer växa explosionsartat framöver och 2025 räkans den ha ett värde av 829 miljarder euro. Och i takt med en allt större marknad och ekosystem – så finns det enorma möjligheter.

Erbjuder flera nivåer av lösningar

Själva lösningen baseras på komponenter dels från HPE:s egen portfölj, men även från tredjepartsmjukvara samt plattformen Cloud 28+. De som vill kan välja hela miljön, eller bara delar av lösningen och HPE säljer det hela som en tjänst via sin molnservice Greenlake

Utöver detta så presenterade HPE även en roadmap för hur de ska utveckla Gaia-x tjänster framöver.

– Gaia-x gör inte jobbet ensamt. Det krävs en hel palett av olika kapaciteter för den här plattformen. I huvudsak så måste du veta hur du ska tjäna på datan och hur den ska arbeta. Det är exakt det här vi hjälper kunder med våra Gaia-x-lösningar, säger Koch.

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.