Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Europol: Skicka inte företagsdata i öppna wifi

wifi Känslig information ska aldrig skickas eller tas emot på offentliga wifi:s. Det är där de kriminella siktar in sig på att stjäla uppgifter, menar Europol-chefen Troels Oerting.

Europol: Skicka inte företagsdata i öppna wifi

Fler och fler attacker med målet att stjäla känslig personlig information eller företagsdata sker när personer surfar på öppna wifi:s, menar Europol. Nu går man ut och varnar de som brukar använda offentliga wifi, ofta kallade hotspots.

– Vi har sett en ökning av missbruk av wifi för att stjäla information, identiteter, lösenord eller pengar från de som använder offentliga eller osäkra wifi-hotspots. Känslig information eller bankärenden ska man endast göra från sitt ”hemmanätverk”, säger Troels Oerting, chef för Europols it-brottslighetsavdelning, till BBC.

Många fall

Europol har flera dokumenterade fall på denna typ av intrång och stöld. Det rör sig inte om några nya, avancerade tekniker, utan väldigt enkelt uppsatta fällor. Brottslingarna sätter upp en falsk accesspunkt på offentliga platser och när användaren kopplar upp sig tar brottslingarna till vara på alla information som sänds och tas emot.

Öka medvetenheten

Även stora företag har fallit offer för denna typ av brott. Charlie McMurdie, analytiker på PWC, instämmer och menar att företagsanvändarna inte är tillräckligt försiktiga med var de kopplar upp sig.

– Det finns ett klart behov att öka medvetenheten om vilka sårbarheter som man utsätts för och vad man kan göra åt det när man är på resande fot.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!