EU:s krav: USB-C på allt från 2024

Kontoret En dödsstöt mot tillverkarnas egna lösningar. Nu har EU parlamentet satt ner foten och från 2024 är kravet att alla portabla elektronikprylar ska laddas med USB-C.

EU:s krav: USB-C på allt från 2024

I sin strävan att nå en mer hållbar värld har EU nu antagit en viktig lag. Detta i form av att standardisera hur mobila enheter laddas. Lagförslaget som först föreslogs 2020 har därmed nu gått igenom och det här innebär att det blir rensning på sladdhyllan till 2024.

Förvisso är det en del formalia kvar innan det hela klubbas igenom. Men när det sker kommer konsumeter få det mycket lättare. Istället för USB-A, Lightning, micro-USB och USB-C – är det enbart det senare som blir aktuellt. Det innebär att det bara krävs en laddare för allt från hörlurarna till kameran och surfplattan. Tillverkarna får 24 månader på sig att implementera de nya kravet, vilket innebär att senast hösten 2024 är USB-C kung.

Kravet gäller även bärbara datorer, dock är implementeringstiden satt till 40 månader vilket innebär att det först är 2026 som det gäller även där.

Utöver standardiseringen av sladd innehåller även lagändringen harmoniserade laddhastighet för enheter som stödjer snabbladdning. Det innebär alltså att har man en kompatibel snabbladdare – så ska man uppnå utlovad hastighet.

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.