Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

”5g löser operatörers problem – inte konsumenters”

5G Mer kapacitet och effektivare lösningar.
Standarden för 5g är snart färdig, vilket innebär att utvecklingen av de utrustningar som behövs för uppbyggnaden av nätet kan dra igång inom kort.

”5g löser operatörers problem – inte konsumenters”

– Radiogränssnittet (5G NR) blev klart vid årsskiftet, och standarden för kompletta, fristående, 5G system, väntas i slutet av 2018, säger Jens Zander, en av grundarna till Wireless@kth.

För sju år sedan blev 4g en ny standard, uppgraderingen från tidigare var enorm och uppskattningen från konsumenter lika så. Nu är det snart dags för nästa generation att göra entré.

– Arbetet rullar på och man är väldigt nära med att förhandla fram standarden. Och så snart det är klart kan man dra igång med bygget, säger Jens Zander, professor och vetenskaplig ledare på Wireless@kth.

Krävs att 3,5gHz-frekvensbandet öppnas

Det största problemet som 5g ska lösa är en fortsatt högre kapacitet – och för detta krävs det inte bara att den nya generationen standardiseras, det behövs även tillgång till nya frekvensband.

– När det gäller det tekniska byggs det mesta i mjukvara och sedan krävs det uppdatering av radioenheterna i masterna. Men det behövs att PTS öppnar 3,5 GHz-frekvensbandet – utredning pågår men någon auktion är inte planlagd än, säger Jens.

”Vilka efterfrågar det här?”

Att 5g är på gång är det inget snack om, och i teorin kan det innebära datahastigheter på upp till 1 Gbit/sek, men Jens menar att för den genomsnittlige konsumenten i Sverige lär skillnaden mot dagens nät inte vara allt för stor.

– Man kan ställa frågan, vilka efterfrågar det här? 5g handlar mycket om att lösa operatörernas problem än kundernas. I Sverige har vi inte riktigt de här kapacitetsbristerna, utan problemet som man försöker lösa med 5g är snarare ett asiatiskt än ett europeiskt. Och tittar man på USA så har de redan lovat bort 3,5GHz-banden. De högre hastigheterna som man kan få är nog begränsade till ett fåtal kunder. Snarare finns intresset från operatörerna för att kunna få ner kostnaderna genom att bygga virtuella- och mjukvarudistribuerade nät.

5g – främst för storstäder

Ytterligare ett problem med 5g-nätet är att det kommer att vara en ”storstadsangelägenhet”. Den nya generationen kräver närhet till basstationer för att man ska nå de höga hastigheterna, och det är dyrt att bygga nya – vilket lär innebära att Norrlands inland inte kommer se röken av 5g på ett tag.

– Problemet med 3,5GHz-frekvenserna är att räckvidden inte är så stor, så det kommer framförallt bara komma kunder i städerna till gagn. Ute i landet är man begränsad av signalstyrkan, inte tekniken. För viss signalstyrka ger 4- och 5g samma hastighet – det är först när signalen blir riktigt bra som 5g drar ifrån. Säg så här: topphastigheten ökar med den nya tekniken, men inte nödvändigtvis genomsnittshastigheten. Och det är bara på vissa ställen man kommer att ha nytta av detta. Det är lite som att ha en Ferrari, när det bara finns cykelbanor att köra på, säger Jens.

Svårsålt till konsumenter

Det här sammantaget kommer att skapa visst huvudbry för operatörerna. De behöver 5g, men det kommer initialt att vara svårsålt till konsumenter.

– Operatörerna kommer vilja att du ska använda 5g för att avlasta deras 4g-nät. Men här blir branschen lite offer för sin egen framgång. De är vana vid en snabb uptake på investeringar. Tidigare när man byggt infrastruktur har man fått över många abonnenter på väldigt kort tid. Det kommer nog inte hända nu. Man kan säga att 5g kan möjligen resultera i sänkta kostnader per GB, men att de nya tjänsterna inte ger så mycket ur ett konsumentperspektiv.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter