Experten: Därför är privat 5g-nät den bästa lösningen

Privata nät Intresset för privata 5g-nät ökar. Fler och fler sajter byggs världen över.
Mats Plahn som är strategisk konsult och senior rådgivare på den japanska jätten Fujitsu tycker det är hög tid för alla företag att se över sin nätverkslösning. Dessutom delar han med sig av de hetaste IoT-trenderna och möjligheterna han ser framför sig med 6g.

Experten: Därför är privat 5g-nät den bästa lösningen

Mats Plahn har ett långt förflutet i olika ledande roller i it- och telekombranschen. Numera arbetar han på Fujitsu, som är involverade i många projekt med privata 5g-nät världen över. Han har genom åren upplevt flera stora tekniksprång – men 5g-utrullningen sticker ut.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

– Det är fler sektorer än vad vi kanske hade trott som redan är i gång med privata 5g-nät. Själva slutanvändarmarknaden växer fortare än vi trodde.

Antalet användarfall blir bara fler och fler. Arenor, fabriker, gruvor och sjukhus är bara några exempel på användningsområden för privata 5g-nät som Fujitsu varit inblandade i.

– Det är väldigt spännande med att det blir ett industriellt spektrum och att jobba med industriella tillämpningar eftersom vi på många sätt kommer in i helt andra miljöer än vi varit i tidigare.

”5g och edge blir en extremt bra kombination”

I den industriella miljön integreras de privata 5g-näten allt mer mot EDGE-computing.

– I industrin vill man ha ett privat nät för att det är säkert, kraftfullt och slutet men man vill också kunna fatta beslut lokalt på den platsen där datan har insamlats. 5g och edge blir en extremt bra kombination för att skapa bättre beslutsprocesser. Hela den delen kommer fortsätta att växa framför allt inom avancerade industrier som biltillverkning.

Industriell IoT kommer i många olika former. Inte minst autonoma fordon i form av bilar, drönare och AGV:er är hett.

– Vi har exempelvis kopplat upp ett antal skogsmaskiner i Uppsala mot ett privat 5g-nät så att de kan köras autonomt med ett gaming-kit och med fullständig fjärrstyrning. Sådana satsningar ser vi mer och mer av, både i Sverige och globalt.

Men det är inte bara industrin som allt mer överger tidigare nätverkslösningar till förmån för cellulär teknik.

– Styrkorna med privata 5g-nät börjar bli uppenbara. Bättre säkerhet, säkrare handover och ett reglerat spektrum är attraktivt. Det kommer alltmer även i upphandlingar från den offentliga sektorn som nu börjar efterfråga privata cellulära nät. 

”Vill du skörda den typen av vinster är det nu dags att gå över”

En annan trend som Plahn ser är att gränserna mellan operativ verksamhet, ot och it alltmer suddas ut.

– Nätet blir egentligen numera ett stöd för både och. Det som tidigare bara var it-verksamhet blir nu affärskritiskt. De som arbetar med ot-verksamheten börjar ställa mer krav på hur näten ska agera och fungera.

För stora aktörer finns det enligt telekomveteranen ingen anledning till att vänta med att gå över till ett privat 5g-nät.

– Börja nu. Det som exempelvis stora tillverkare vill göra med ett privat 5g-nät är ju väldigt mycket att fånga in data i realtid på den platsen där den skapas, och sedan bygga på med algoritmer som ai. Vill du skörda den typen av vinster är det nu dags att gå över till ett privat cellulärt nät.

Det handlar om att definiera en inriktning för sin verksamhet, och staka ut var man vill vara om två-tre år när utvecklingen kommit ännu längre.

– De flesta stora företag har eller håller på att ta fram en uttalad strategi för 5g. I början handlar det inte om att använda det för allting eller alla användarfall utan framför allt för att komma in i ekosystemet. Utan nät, access och kunskap kommer det bli svårt att framöver kunna ställa krav. 

Hur ska man komma igång?

– Du kan både flytta gamla tjänster över till det nya nätet samtidigt som du parallellt bygger nya saker. Du måste komma ihåg att det över tid är billigare att drifta ett modernt privat nät än ett gammalt nät. Det är ett mer effektivt sätt att bygga ett högkapacitetsnät på. Det kommer att komma en punkt när det inte längre finns så många alternativ till ett privat 5g-nät. Frågan är inte om man som företag ska kliva på utan när.

Så ska små och medelstora företag tänka kring privata nät

Om övergången är självklar för stora aktörer – så ser situationen inte likadan ut för små och medelstora företag. Åtminstone inte än.

– Ett stort företag kan så klart räkna hem nätinvesteringen snabbare. SME-aktörerna kanske behöver vänta till priset på nät och devices går ner något, men även det kommer att gå ganska fort.

Standardiserade tjänster i form av exempelvis privata nät hostade i molntjänster är något som Mats Plahn spår kommer att få igång 5g-utväxlingen även bland mindre aktörer.

– Vi har kommit ganska långt redan. Systemet byggs idag för att vara molnanpassade. Om bara kunderna tillåter att vi öppnar brandväggar och sånt utifrån deras verksamhet på sina privata 5g-nät så lägger man en OTT-tjänst på så kan man köra genom en molntjänst sedan.

För telekomveteranen råder det ingen tvekan om att cellulär teknik är framtiden.

– På sikt tror jag inte att wifi och för den delen kablade system kommer att behövas i lika stor omfattning. Det finns ingen anledning till att ha ett wifi när det finns ett nät som klarar av exakt samma saker cellulärt. Mobiliteten i sig är ett viktigt skäl till den övergången. Du vill komma åt datan var du än befinner dig och det kan du idag inte göra med andra lösningar.

Fujitsus hemmamarknad Japan har kommit långt med 5g-utrullningen. Landet har i princip ett 5g-standalone-nät vilket gör att det publika nätet och de privata näten kan samverka på ett helt annat sätt.

– Det gör ju kanske framförallt att man tjänstemässigt kan digitalisera fler saker. Japan har väldigt kommit långt i att jobba med 5g som databärare. I Sverige håller vi på med att uppdatera radionätet och det ger förstås en bättre radiolösning, men du får inte ut den fulla effekten av 5g ännu. Mycket intelligens och kraft sitter i core-nätet, och det kommer ju dröja några år innan det är uppdaterat även här, säger Plahn och fortsätter:

– Men med ett privat 5g-nät får du ju bättre bandbredd och latens redan idag. Du behöver inte vänta på att det publika nätet ska uppdateras utan får tillgång till ”riktig 5g” redan idag.

6g erbjuder oändliga möjligheter

Även om 6g fortfarande är många år bort och det ännu inte finns någon fastslagen standard för den sjätte generationens mobilnät så utforskar Fujitsu redan möjligheterna.

– Vi vet ju inte än om 6g kommer att bli en enterprise-tjänst eller som 4g en konsument-tjänst. Men rent hypotetiskt kan vi tänka oss att 6g kommer kunna göra allt som 5g gör men bättre och snabbare. Vi kan nog också slå fast att det kommer att ta bort problemet med kapacitet.

Mats Plahn ser framför sig att 6g så småningom kommer att ha en central del att spela i IoT-utvecklingen. Snabb konnektivitet är en förutsättning för en framtid där alla prylar ska kunna kommunicera med varandra.

– I ekosystemet kring IoT tror jag att 6g kommer att bli en viktig del av själva kommunikationshuben. Jag ser framför mig mängder av olika nät som pratar med varandra och har förmågan att samverka. 6g tror jag kommer att bli en viktig bärare av själva informationen.

Telekomexperten beskriver 5g och så småningom 6g som de stora möjligörarna av framtidens intelligenta prylar.

– Nätutvecklingen gör att du inte behöver bygga så dyra prylar framöver. Den som vill kan göra korkade prylar mer intelligenta. I den processen, med realtidsstyrd datahantering så kan nätet ses som själva hjärnan och sensorerna som fingrar och tår, säger Mats Plahn och fortsätter:

– I fallet med avancerad ai som tolkar händelser i realtid blir det också 5g- nätet som möjliggör den snabba uppkopplingen och låga fördröjningen. Den explosionsartade ai-utvecklingen kräver en snabb konnektivtet och en stabil lina. Först i form av 5g och så småningom med 6g kommer det bli ännu bättre.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.