Experten: Därför lämnar Telia Danmark

Affärer Norlys har köpt Telia Danmark. Experten John Strand är inte förvånad över affären som kan komma att rita om telekomkartan i vårt sydvästra grannland.

Experten: Därför lämnar Telia Danmark

1995 etablerade sig Telia i Danmark. Under nästan 30 år har bolaget testat en rad olika åtgärder för att få snurr på verksamheten, med blandad framgång. Telekomexperten John Strand, som driver Strand Consulting, är inte förvånad över att Telia väljer att lämna Danmark och beskriver bolagets närvaro i landet som ”en mardröm som varat i 28 år”.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

– Det har varit 28 väldigt svåra år för Telia. Bolaget har gjort oändliga försök för att få till en vändning men det har aldrig lyft. Om man sätter sig ner och tittar på vilka resurser Telia har lagt ner på detta har det faktiskt varit en katastrof.

Telia har genom åren gjort flera förvärv i Danmark. 2004 köpte företaget operatören Orange Danmark för 4,2 miljarder danska kronor (dkk) och 2007 köpte företaget Debitel för drygt en miljard dkk.

”Fantastiskt bra affär för Telia”

Företaget försökte dessutom att gå samman med Telenor, som man äger mobilnät tillsammans med, men då satte EU-kommissionen stopp.

Prislappen som Norlys betalar uppges vara 6,25 miljarder dkr motsvarande 9,5 miljarder kronor. Den danska telekomexperten tycker att det är en bra affär för alla inblandande parter.

– För det priset får Norlys en verksamhet med cirka 1,5 miljoner kundrelationer och 50 procent av ett mobilnätsbolag (TT-Netværket) som ägs gemensamt med Telenor. Priset kan till en början verka högt då det motsvarar nio gånger ebitda i Telia Danmark. Samtidigt så ska affären ses i ljuset av Telia Danmarks marginal på runt 20 procent. Det bör vara möjligt för Norlys att höja den marginalen under en period på tre till fem år.

Är det en bra affär för Telia?

– Det är en fantastiskt bra affär för Telia. Jag har pratat med mängder av analytiker och ingen tycker att det här är dåligt för Telia. Alison Kirkby har varit vd på TDC och förstår den danska telekommarknaden. Hon inser att vägen framåt för Telia är att prioritera länder där man är antingen nummer ett eller nummer två på marknaden och inte som i Danmark där man är nummer fyra.

Borde Telia ha lämnat Danmark tidigare?

– Det kan man förstås tycka. Samtidigt ska man ha respekt för att processen med att försöka slå samman verksamheten med Telenor tog väldigt mycket tid och att Telia dessutom bytt ledning. Det viktiga är att man nu insett att det är dags att lämna Danmark.

”Bästa som kunde hända Telenor”

Affären kan om den godkänds rita om telekomkartan i Danmark betänkligt. John Strand tror inte heller att konkurrenslagstiftningen kommer att sätta stopp.

– Jag tycker att det är en no-brainer för myndigheterna att godkända affären om jag ska vara ärlig. Det här är bara bra för konkurrensen på den danska telekommarknaden.

Telekomexperten tror också att affären kommer att ha en positiv effekt för Telenors danska verksamhet.

– Givet att Telenor och Telia inte tillåts slå ihop sina verksamheter så är det här det bästa som kunde hända Telenor. De säljer redan idag bredband från Norlys och de får en ny affärspartner i TT-nätverket som säkerligen kommer att göra en stor insats för att förändra och utveckla företaget de köpt.

Norlys är i grund och botten ett energibolag som kom till när den danska energimarknaden liberaliserades en gång i tiden. Med årens lopp har bolaget breddat sin verksamhet och även blivit tv- och bredbandsoperatör. Noterbart är Syd energi (nuvarande Norlys) 2010 köpte kabel-tv-leverantören Stofa av just Telia.

– Om man är fräck kan man säga att energibolaget Norlys gjorde en vinst på 4,2 miljarder dkk 2022 och att de nu använder de pengarna för att köpa Telia Danmark. Även om priset kan framstå som högt tror jag det här kan bli bra affär för Norlys.

Han ser flera tänkbara synergier till följd av affären. Både på kort och lång sikt.

– Synergier kan omedelbart skördas i förhållande till den mindre bredbandsverksamhet och tv-verksamhet som Telia Danmark har. När det gäller basverksamheten kommer synergierna inledningsvis att vara begränsade. På sikt kan större synergier uppnås om man kan komma överens med Telenor om att slå samman driften av TT-nätet.

Vinnarna och förlorarna på affären

Han tror dessutom att Norlys kommer använda TT-nätet för att bygga ut och börja leverera FWA-lösningar där fiber inte grävts ut.

– Norlys förväntar sig nog också att kunna sälja mobiltelefoni till bredbands- och kabel-tv-kunder, men – ser man till den internationella erfarenheten så visar det sig gång på gång att det är en svår modell och väldigt få har lyckats med det. Om Nordlys kan ta mobilkunder från de andra aktörerna på marknaden kommer de i första hand från TDC som är den i särklass största aktören.

Norlys blir om affären går i lås en betydligt större spelare på den danska telekommarknaden och kan utmana jätten TDC.

– TDC är den stora förloraren. De har 60 miljarder dkk i skulder och brottas med massiva kundförluster. Det ihop med stigande räntor är en farlig cocktail. Norlys är TDC:s största konkurrent och är extremt välkonsoliderade, har inte samma avkastningskrav på sig och kan i och med den här affären nu kan erbjuda hela det utbud av tjänster som stora delar av marknaden efterfrågar.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.