Experten: ”En kvalitetsstämpel på att smalband fungerar”

IOT NB-IoT, Sigfox och LoRa. I takt med att allt mer prylar kopplas upp måste företag bekanta sig med de tre teknikerna. Men hur utvecklas de – och vilken ska man satsa på?.
– Alla kommer att finnas, men de har lite olika användningsområden, säger experten Magnus Melander.

Experten: ”En kvalitetsstämpel på att smalband fungerar”

I telekombranschen är 5g det stora affischnamnet. Operatörer, tjänste- och produktutvecklare samt industri pratar allt mer om fördelarna – och inte minst att den snart är här. Men det är inte den enda tekniken som är aktuell. För i samexistens med 5g finns även smalbandsteknologierna LTE-M och NB IoT. 
– Operatörerna satsar rent generellt väldigt mycket på 5g, även om det råder delade meningar om vilka användningsområden som ska betala investeringarna och vilken täckningsgrad de kräver. Med tanke på att spektrum är en begränsad naturtillgång – så kommer vi behöva alla de här näten, säger nätexperten Magnus Melander.

Själv fick Magnus upp ögonen för smalband för tio år sedan när han insåg att det saknas en nät för att koppla upp rörliga, små och billiga saker.
– Tänk cykel, katt och brandlarm. Tre saker som är bra att ha uppkopplade, men vilket nät kan klara av det? Det kan ju inte vara något som kräver massa abonnemang för att fungera. Det var när jag insåg att det saknades en hel infrastruktur som jag började intressera mig för det här, säger han.
Magnus var såklart inte ensam om att ha insett att det fanns en brist – och en möjlighet.
– Sigfox var banbrytande 2012 med en färdigpaketerad tjänstelösning. De har gjort sin grej och gör det bra. LoRa kom hyfsat samtidigt men skiljer sig på så sätt att det är öppen standard och ungefär som WiFi  enkelt att bygga ett eget nät från scratch, men backend med roaming och så vidare får man lösa på egen hand. Sigfox tar ansvar i hela kedjan, det gör inte Lora.
Men precis som för WiFi så var inte telekombranschen med få undantag positiva inledningsvis. Magnus berättar att han var på en M2M-konferens i Italien för 5-6 år sedan där en Ericsson-bekant bredvid kallade en presentation av Sigfox grundaren Ludovic Le Moan för trams.
– De stora telekomföretagen blev tagna på sängen än en gång och kom igång sent med smalband, säger Magnus.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Kan liknas vid en pizza

Utöver LoRa och Sigfox finns även NB-IoT. Detta är teknik som många mobiloperatörer arbetar med. Förespråkare för de olika teknikerna påtalar gärna att just ”deras” är bäst, men enligt Magnus handlar det mer om användningsområden.
– En bra liknelse är att det som för pizza behövs en bra heltäckande botten och olika garneringar ovanpå för olika smaker. Jag tror generellt att vi behöver alla de här näten, säger han. 

Men vad är då skillnaderna, och vad händer inom dem? Sigfox är pionjären och de som var först med att väcka intresset för uppkopplade prylar via smalband. Fördelarna med tekniken är att den är billig, energisnål och att det är full support end-to-end inklusive roaming och QoS.
– Jag tycker att de hela tiden utvecklas affärsmässigt och blir allt större och bättre. De ingick t ex nyligen ett partnerskap med Deutsche Post DHL Group. Numera händer det så mycket med utveckling av olika applikationslösningar att man knappt kan svara på vad som är det senaste. Sigfox arbetar med nationella operatörer och i dag finns de i minst 65 länder, säger Magnus.
När det gäller LoRa är det lite liknande Sigfox, men utan att det finns någon backend.
– Mellan Sigfox och LoRa är det lite som IOS och Android. Det ena är låst det andra är mer öppet. Men de har även ganska olika användningsområden. Precis som med Sigfox händer det just nu mycket med LoRa bland annat konsolideras många mindre LoRa-nät till större nät med högre servicegrad.

Handlar om små pengar i dagsläget

NB-IoT har på senare år utvecklats mycket tack vare att det är 3GPP och de stora operatörerna som står bakom. Tekniken använder sig av mobilnätets licensierade spektrum och är generellt den dyraste av de tre.
– NB-IoT har börjat komma igång och flertalet operatörer arbetar med det. Näten växer och de som verkligen går in och satsar kan vinna stora affärer. Problemet tror jag ligger i att det är så lite pengar i det här, att om operatörerna ska tjäna något så måste NB-IoT ligga med som en del i något större. De måste hitta ett sätt att ta in på gungorna det man förlorar på karusellerna, säger han.

Så hur kommer det se ut om några år? Enligt Magnus kommer smalbandsteknik nog vara så alldagligt att vi nästan inte pratar om det.
– Det är inte så hett längre utan har blivit mer mainstream. De olika teknikerna har lite olika användningsområden, så de kommer att ligga parallellt. Men de kommer bli precis som WiFi, alltså svårt att ta extra betalt för – men något som alla vill ha. Men det jag tycker är häftigt är att vi nu, i och med affärer som den med Sigfox och DHL, kommit till en punkt då det blivit riktigt seriöst – en kvalitetsstämpel på att smalband fungerar och är viktigt, säger Magnus Melander.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.