Amerikanske experten: Ericsson måste lämna Kina

Konkurrens Han har varit rådgivare hos Barack Obama och varnat honom för Kina. Nu är Mark Anderson rädd för att Ericsson kommer att gå under i konkurrensen med Huawei.

Amerikanske experten: Ericsson måste lämna Kina

Mark Anderson är i Sverige för att föreläsa på it-konsultbolaget Radars stora konferens i Stockholm. Han är vd och grundare till företaget SNS, Strategic News Sevice, ett slags nätverk där bland annat Bill Gates och Elon Musk finns med. 

På scenen pekar han ut Kina som en ”theft nation” som har som uttalat mål att slå ut vissa bolag genom att sno deras teknik och sälja den billigare. Det säger han sig ha bevisat med rapporter som han presenterat för bland annat CIA.

– Vi har sett det ske med kanadensiska Nortel och amerikanska Motorola och nu har de siktet inställt på Ericsson. Ericsson kommer att gå under som det ser ut nu, säger han.

Att Ericsson har det kämpigt är ingen hemlighet – och en stor del av kräftgången är så klart att Huawei är en tuff konkurrent som idag har betydligt fler anställda inom FoU än den svenska telekomjätten.

Mellan Mark Andersons två scenframträdanden får Telekom idag, tillsammans med andra journalister, chansen att ställa några frågor. Vi börjar med att fråga om läget för Ericsson är för tufft och att det är för sent att göra något.

– Det är aldrig för sent för att ändra på förutsättningarna innan det är över. Men det är för sent för att inte göra något, säger han.

Vad ska Ericsson göra då?

– Två saker är viktiga. Det ena är att lämna Kina som marknad, även om ägarna tycker att det kostar en del kortsiktigt eftersom det kommer att sänka omsättningen rejält.

Experten: Ericsson måste lämna Kina

– Google är ett exempel. De kände att de blev motarbetade och att den kinesiska staten krävde att de skulle ändra sina sökalgoritmer för att ge andra svar. De drog sig ur Kina och det var helt rätt beslut.

Det andra som Ericsson ska göra enligt Mark Anderson är att se till att den svenska staten skyddar Ericsson.

– Sverige ska se till att Huawei inte får bygga nät här, till exempel. Visst Sverige är en liten marknad, men det gäller att sätta gränser. Och sen att göra det tillsammans med Tyskland och övriga EU.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.