Experten: ”Har aldrig gått bättre för operatörerna”

Branschen Fredrik Jungermann beskriver 2023 som ett utmärkt år för Telekom-Sverige. 2024 blir dock året vi på allvar får se spännande IoT-satsningar, fler privata 5g-nät och nya oväntade samarbeten slår han fast i sin trendspaning.

Experten: ”Har aldrig gått bättre för operatörerna”

Fredrik Jungermann är en riktig telekomveteran med ett förflutet på både Telia och Nokia. Sedan snart tolv år tillbaka driver han telekomanalysföretaget Tefficient. Få har bättre koll på den svenska marknaden än honom och därför är han ett självklart namn som trendspanare i Telekom Idags serie där vi summerar 2023 och blickar framåt mot 2024.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

 Här är hans spaningar:

 Hur är läget i Telekom-Sverige?

 – Jag skulle säga att det är alldeles utmärkt. Ibland låter det på storoperatörerna som att det går väldigt dåligt – när de vill att plattformsbolagen ska betala en del för den trafik deras kunder genererar – men tittar du på storoperatörerna i Norden så har det aldrig gått bättre. 

Fredrik Jungerman pekar på att Telia, Tele2, Telenor och Tre under 2023 lyckades öka sina marginaler samt leverera både omsättnings- och lönsamhetstillväxt. Dessutom tycker han sig se att kundlojaliteten under året varit större än vad många bedömare och analytiker hade trott på förhand.

 –  Operatörerna har aldrig haft så låg kundchurn som nu. Det vill säga de har aldrig förlorat så lite kunder som nu vilket har blivit en stor kostnadsbesparing eftersom operatörerna inte behöver lägga lika mycket tid och resurser på att jobba för att locka nya kunder.

 Vad var det viktigaste som hände 2023?

 – Det absolut viktigaste som hände var att operatören vågade börja höja priserna på mobilsidan. Det har egentligen aldrig hänt tidigare. Även så kallade fighterbrands som Hallon och Vimla höjde priserna. Det har saknats lite självförtroende i branschen tidigare, men nu har man vågat höja priserna och det är bra för branschen.

Experten bedömer att operatörerna delvis använt inflationen som ett svepskäl för att kunna höja priserna.

 – Framför allt den initiala inflationen drevs primärt av högre priser på mat- och energi. Matpriset har förstås noll påverkan på operatörerna, men även energikostnaderna påverkar dem mindre än vad de försökt göra gällande.

– Energi står för någonstans två till fyra procent av operatörernas kostnader. Nu har ju inflationen förändrats och den totala kostnadsbilden har kommit upp överallt vilket så klart påverkar operatörerna, men de har ändå höjt mer än vad de behövt.

 Men det är inte bara överdrivna kostnadspåslag som drivit tillväxten. 

 – Operatörerna har investerat mycket i sin digitalisering och på att förbättra kundupplevelsen, och den satsningen börjar nu ge resultat.

”Det har aldrig hänt tidigare”

 En annan stor händelse i branschen var förstås Post och Telestyrelsens spektrumauktion i september.

 –Den stora nyheten var ju att auktionen kunde genomföras utan dumheter. Det blev inga plötsliga regulatoriska förändringar och det var ingen dark horse som kom in från vänster och stökade till det.

 2023 var också ett år där flera av nätägarna fortsatt behövt byta ut mycket av den Huawei-utrustning de har haft i sina nät.

– Det är väldigt svårt att säga hur mycket Huawei-utrustning de olika aktörerna har kvar i nätet. Min bild är att Tre fortfarande har en hel del utrustning kvar medan Net4Mobility kommit längre.

– Telenor och Tele2 hade i princip hundra procent Huawei-utrustning i sina nät. 2023 har Tele2 investerat mer än Telia totalt sett och Telenor ligger också på rekordnivåer. Det har aldrig hänt tidigare och att de behövt byta ut Huawei-utrustningen är en stor del i det.

 Bredbandspolitiken gjordes delvis också om under året. Nu kommer PTS inte längre att betala ut bredbandsstöd på förhand till fiberbyggarna, utan i stället vänta med utbetalningarna till dess att projekten är slutförda.

 – Det är ur samhällsekonomisk synvinkel väldigt välkommet. Vi har sett hur planerna inte har hållits men att fibergrävarna ändå fått pengar. 

 Vad trodde du det skulle hända mer av 2023?

 – Jag trodde att 5g-utbyggnaden skulle ha kommit längre. Vi är oerhört sena i ett nordiskt och europeiskt perspektiv. En så stor del av förseningen beror på den uppskjutna auktionen och Huawei-beslutet. Två av tre nät var i princip helt byggda med deras utrustning.

– Telia har på det sättet haft en betydligt lättare utbyggnadsresa med 5g eftersom man kunnat fortsätta med sina leverantörer medan de andra har behövt slänga ut allt gammalt och tvingats hitta nya leverantörer.

 Fredrik Jungermann understryker att han tror operatörer gör allt som står i deras makt för att rulla ut 5g.

 – Men jag tror att uppgiften är betydligt tuffare än vad vi utifrån hade förstått.

  Vad tror du vi får se för utveckling 2024?

 – Mitt grundtips är att det blir ett ganska händelsefattigt år. Alla operatörer är nöjda. Det finns ingen anledning att börja idiotkonkurrera när operatörerna har hittat sina nischer och sin lönsamhet. Så jag tror att alla de stora kommer sitta ganska still i båten.

 Även om expertens utgångstips är att det inte kommer att bli ett så dramatiskt år, utesluter han inte att vi får se någon form av konsolidering under året.

 – Det är ju en ständigt levande diskussion. Med tanke på verksamheten i Danmark och ryktena i våras är väl det mest naturliga i sådana fall att Telenor köper Tre. Men det finns en hel del som talar emot en sådan affär.

 Det största hindret är enligt analytikern den omfattande konkurrenslagstiftningen. 

 – Telias försäljning av den danska verksamheten är ett typexempel på detta. Affären med Norlys borde vara enkel och kräver inte ett godkännande från EU men även den affären har hittills visat sig vara regulatorisk svår med långa tillståndsprocesser.

– Ett eventuellt uppköp av Tre skulle vara betydligt mer regulatoriskt komplicerat. Men jag utesluter inte att ett första steg tas 2024.

”Företagen tänker decennier framåt med sådana här investeringar”

 De senaste åren har många profetior handlat om privata nät. Fredrik Jungermann tycker sig se att marknaden har mognat och tror att det kan lossna ännu mer 2024.

 –I Tyskland har det här nu börjat bli en ganska stor marknad. Där fanns det från början ett ganska stort motstånd från operatörerna mot idén att ha lokala, privata, frekvenslicenser men det motståndet är nu bortblåst.

 Varför har det motståndet försvunnit?

 – För att operatörerna har insett att privata nät inte är ett hot mot deras verksamhet. När de stora tyska företagen väl gjort sina investeringar i privata mobilnät har de ändå vänt sig till operatörerna eftersom det är där kompetensen finns.

 Att marknaden för privata nät inte har exploderat ännu tycker inte Fredrik Jungermann är så förvånande.

 – Det här är väldigt stora investeringsbeslut. Samtidigt är du ett gruvbolag, en lastbilstillverkare eller egentligen vilket företag som helst med en stor produktionsmiljö så finns det uppenbara problem med wifi-lösningar. 

– Jag är övertygad om att utvecklingen kommer, men exakt när är svårt att säga. Det är i alla fall en jättemöjlighet för operatörerna. Företagen tänker decennier framåt med sådana här investeringar, det handlar om väldigt långa kontrakt och den telekompartner man väljer kommer man att sitta med väldigt länge.

 Även edge-computing är något det har pratats om i branschen i rätten många år nu. Där tror Fredrik Jungermann att utvecklingen också kommer att dröja.

 – Erfarenheten från USA där framförallt Verizon satsat hårt på edge är att det går ganska trögt än så länge. Det är, precis som privata nät, stora investeringsbeslut för företagen.

 Han tror på edge som en framtidstrend, men tycker att operatörerna behöver tydligare visa usecase som man ser framför sig.

 – Än så länge tycker jag inte det är så tydligt vilka användningsområden som absolut kräver 5 millisekunders latens istället för 20-25 millisekunder. En operatör har sagt till mig att det ofta i de här industriprocesserna ändå väldigt ofta är en människa som är inblandad och då blir ju inte den latensskillnaden så relevant.

”Kommer skapa merförsäljning och stärka kundlojaliteten”

 På IoT-sidan hoppas experten att 2024 blir året när vi får se riktiga högkapacitets-satsningar. Det krävs för att marknaden ska ta fart på allvar och utvecklingen ta nästa steg.

– Än så länge är det här en marknad som kännetecknas av extremt många connections med väldigt lite trafik i varje. Det leder till väldigt lite pengar per uppkoppling och att att det är antalet accesser som driver affären.

– Trafiken per access har i princip stått stilla eller till och med gått ner de senaste åren. Jag hoppas vi får se mer avancerade tillämpningar 2024 och att operatörerna därigenom kan fakturera mer för användningen.

 För att få ännu bättre snurr på konsumentsidan kommer mycket att handla om att utöka samarbetet med tredjepartsleverantörer.

 – Och då inte bara med Netflix och Spotify, det kommer komma in gaming, it-säkerhet och försäkringar också. Det kommer skapa merförsäljning och stärka kundlojaliteten tror jag.

– Tänk om en gamer kan köpa Geforce av en operatör istället för direkt av Nvidia och därigenom få en latensgaranti som han eller hon inte hade kunnat få annars. 

 Den typen av samarbeten, där operatören samarbetar med en tredje part, men har möjlighet att erbjuda ett mervärde i form av garanterad snabb uppkopling tror experten mycket på.

 –Garanterar du konsumenten att den aldrig har högre latens än 25 millisekunder, kan du ju ta en premie för detta. Det skulle nog operatörerna kunna sälja in som dubbelt så dyrt som ”best effort”.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.