Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Experten: Här är nätverkstrenderna 2020

Trender Mjukvarudefinerat och intelligent. Det är två av de hetaste nätverkstrenderna 2020.
– I år handlar det mycket om att man lyfter in intelligens i något som varit väldigt statiskt, säger Anders Krus på VMware.

Experten: Här är nätverkstrenderna 2020

Inom nätverk har det skett enormt mycket på kort tid. Ny radioteknik, automatisering och virtualisering är tre exempel som driver utvecklingen framåt. Men vilka är de hetare trenderna? Enligt Anders Krus, nätverksspecialist på VMware, är det framförallt två stora områden han ser.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Total tillgång till alla guider och tester
  • Premiumnyheter med de senaste trenderna
  • Fullt fokus på att du ska göra rätt kommunikationsval
  • Tryckt magasin med sex nummer om året
Redan prenumerant?

– En av de trender som har hållit i ett tag och nu mer börjar bli vardagsmat är SDN, software defined networking. Enkelt sagt är det att man behåller det fysiska nätet, men lägger ett virtuellt nätverk ovanpå detta. Vinsten är att det logiska nätverket är enkelt att hantera och det går lätt att skapa, kopiera och slänga hur du vill. Men det fina är att du även kan skapa ditt eget nätverk och köra det på någon annans fysiska infrastruktur, säger han.

Anders berättar att insikten om fördelarna har kommit och att det har blivit ett allt vanligare sätt att konsumera nätverk på.

– Det har tagit ett tag, men nu visar SDN att det är stabilt och bidrar med stor nytta i datacentermiljön.

Den lite nyare trenden är SD-WAN (software defined wide area network). Här har tankegångarna funnits under väldigt lång tid, men det är under det senaste året som det verkligen har tagit fart – och då påtagligt under upptakten av 2020. SD-WAN bygger på samma princip som SDN, men är till för nätverk ute i världen. Här handlar det om att du tittar på de fysiska nätverken som en råvara, eller bandbredd, och ovanpå detta så lägger du din logiska nätverksstruktur. Det som SD-Wan tillför är att man lyfter in intelligens i något som är väldigt statiskt. Hur du kan knyta ihop fysiska platser rent logiskt.

5g ”bara” en bärare

Många skulle kanske säga att 5g är en het trend, och det skriver Anders under på, men samtidigt ser han den nya generationens radioteknik främst som en ”bärare”.

– 5g är en möjliggöra till att få en bra och snabb uppkoppling, men utifrån vårt perspektiv är det en bärare. Många tillämpningar kommer inte ha specifik logik inne i själva 5G-nätet. Det här gäller inte enbart 5g. Det kan vara 4g eller egen fiber för den delen.

På samma sätt är det med IoT enligt Anders. Det är absolut en trend, men något som är avhängigt av andra tekniker.

– Här handlar det om ohyggliga mängder sensorer. Men jag kan se att alla dessa kommer att vara utspridda över olika nätverkstekniker. Vissa via wifi, 4- eller 5g, kabel eller andra nätverksprotokoll. Som administratör eller organisationer kommer man ha en hel drös av sensorer med behov av att kommunicera med helt olika nät-topologier. Många IoT-tillämpningars nät kommer kunna administreras via SDN och SD-WAN.

Maskininlärning i dag – ai på ingång

Ai och maskininlärning är en trend som ofta lyfts fram, där menar Anders att ai kommer komma på bred front – men att maskininlärning är det som används mest i dag.

–  Ai kommer hitta in i både nätverksoptimering och inom nätverkssäkerhet, säger Anders. Vi har redan idag maskininlärning till viss del och absolut så använder vi algoritmer i våra overlay för att försöka vara så smarta som möjligt. Vi ser även att man försöker hitta sätt som gör att algoritmerna ska lära sig själva och bli effektivare.

En annan trend som Anders tycker sig se är hur företag tittar på nätverk.

– Det här är närliggande till att köpa privata 5g-licenser men på en annan nivå. Vi ser en trend där företag överger klassiska  MPLS-nät och istället köper på sig billiga internetförbindelser via olika leverantörer och använder sig av flera leverantörers gemensamma kapacitet.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter