Experten: Här är tekniken som trendar i in ear-lurar 

Hörlurar Vilka funktioner vill tillverkarna få in i sina in ear-hörlurar? Vi ställde frågan till Pricerunners teknik- och konsumentexpert Evelina Galli.  

Experten: Här är tekniken som trendar i in ear-lurar 

Vissa hörlurar översätter talat språk i realtid, medan andra hjälper dig att sova. Evelina Galli är teknik- och konsumentexpert hos Pricerunner. Hon konstaterar att ett av de hetaste teknikspåren handlar om att få till en bra brusreducering i in ear-lurar med ”true wireless” – det vill säga helt utan trådar.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Vid aktiv brusreducering tar en mikrofon upp miljöljudet och bemöter det med ljudvågor som tar ut och neutraliserar bullret. Men hur bra fungerar då tekniken i miniatyriserad skala?

– Det blir ju såklart en begränsad yta att ha tekniken i – du kan inte ha lika smart processor och lika bra mikrofoner på en så liten plats. Men med det sagt så är jag absolut imponerad över hur långt tekniken har kommit, och vi ser ju hela tiden hur det utvecklas med varje modell som kommer. Inte minst med tanke på det lilla batteri som ska få plats i hörlurarna, säger Evelina Galli till Telekom idag.

En viktig del i utvecklingen är givetvis en ökad batteritid, och nu kan man få uppåt åtta timmar på en laddning, dock utan aktiv brusreducering och förutsatt att man inte pratar i telefonen hela tiden. Lurarna laddas vanligtvis i ett etui.

– Här ser vi att det kommer trådlös laddning till det lilla fodralet med hörlurarna, och många tillverkare har fått in 3-4 laddningar i etuiet. Det är jättesmidigt när du är ute och går – då räcker det ju verkligen hela dagen, säger hon.

Röstassistenter en trend

En annan trend är att alla vill bygga in röstassistenter i sina hörlurar, till exempel Google Assistant, Apples Siri eller Amazon Alexa. Enligt Evelina talades det dock mer om detta för ett antal år sedan.

För sportiga lurar är fokus komfort, men också att de ska klara vatten och smuts, det vill säga deras IP-klassning. För de exklusiva lurarna ser experten dock ett pockande problem som behöver adresseras.

– Jag tycker att det talas för lite om hur dåliga mikrofonerna är i true wireless-hörlurar just nu. Det är verkligen något som man har fått kompromissa med. När det kommer till så små mikrofoner så behöver de vara riktade och väldigt nära munnen, annars kommer de att plocka upp allt ljud i din omgivning. Om någon nyser några meter bort så kommer det att höras, och det är ju så vi har det i dag. Jag har själv testat ganska många exklusiva in ear-lurar, och vissa klarar uppgiften inomhus – men det är ingen som fungerar bra när du är utomhus och har omgivningsljud, säger Evelina Galli.

Det är väldigt individuellt vad som passar folks öron. Nedan ser du några olika lösningar och teknikspår.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.