Experten: Här är trenderna på MWC

MWC Glöm telefoner – IoT, 5g och robotar är det som kommer dominera MWC.
Det menar Leif-Olof Wallin, telekomanalytiker på Gartner.
– Visst kommer det nya enheter, men vi förväntar oss inte något revolutionerande längre, säger han.

Experten: Här är trenderna på MWC

Det är nu två veckor kvar tills dess att Mobile World Congress, MWC, i Barcelona slår upp sina portar. Men i år kommer det vara tydligt att mässan fått en ny karaktär, det menar analytikern Leif-Olof Wallin.

– Vi ser att Mobil World Congress gått från att vara en ren telekommässa för nerdar till att bli bredare, och nu ser vi att den attraherar slutkunder, säger han.

Självklart kommer alla stora tillverkare av mobiltelefoner att vara på plats, men det blir troligtvis inte de som levererar det mest intressanta på plats.

– Visst, Samsung kommer släppa S9 och HMD lanserar nya Nokiatelefoner. Men det handlar bara om svarta rektanglar som är inkrementellt förbättrade. Det vi räknar med att se på den här sidan är ett ökat fokus på företagskrav där det handlar om att göra smartphones mer enterprisevänliga, säger Leif-Olof Wallin.

”Vi kommer få se use cases”

De stora trenderna kommer dock vara på en helt annan och mer övergripande nivå menar Gartnerexperten.

– Det kommer att handla om tre saker: För det första, gigantiskt mycket 5g. Teknologin börjar närma sig verklighet och vi kommer få se use cases och hur 5g funktionalitet (som t ex massiv MiMo) kan bakapporteras till 4g, säger han.

Nästa stora tema på mässan lär vara sakernas internet, som även det tagit rejäl fart.

– Det har varit hett i flera år, men nu kommer det att vara mer påtagligt och handfast. Branschen har tidigare haft svårt att förstå, men nu börjar vi se mer pragmatisk eller verksamhetsstödjande IoT. Det som gör det så annorlunda är det finns 10 000-tals vertikala use cases. Det är allt från SAP och Oracle till de som gör de mest oväntade och spännande, säger Leif-Olof.

Den tredje trenden som analytikerna ser handlar om robotar, drönare och andra prylar

– Jag väntar mig se mycket mer kring robotics, sådant som rör på sig och flyger,

Säkerhet en designfråga

Esim har tidigare varit på tapeten som något viktigt för framtiden, men det kommer inte att vara stort nere i Barcelona menar Leif-Olof.

– Nej, det har redan hänt. Esim finns redan och snarare är det som händer nu att man har use cases och sakta men säkert går fram med teknik.

Något som dock lär fortsätta väcka frågor är huruvida säkerheten i våra uppkopplade prylar är tillräckligt bra.

– Den debatten kommer att fortsätta även i år. Det handlar om kompromisser när man designar en pryl. Hur mycket får den kosta kontra vad för kryptering/certifikat den ska ha. Ska man göra saker billigt, då blir man exponerad. Vi har ju sett hur man exempelvis gör säkerhetsintrång via kylskåp. Men att kylskåp och tv-apparater är sårbara handlar mer om klantighet än om kostnadsskäl. Branschen har helt enkelt inte haft tillräckligt med säkerhetstänk när man byggt dem. Men när det gäller IoT-prylar som ska vara billiga, då är det ett designbeslut, säger Leif-Olof Wallin.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.