Conscia Netsafe: I år är jag besviken på hur dåligt kunduppgifter skyddas

Trender 2018 lider mot sitt slut och Telekom idag inleder idag en resa med mängder av branschprofiler. Först ut är Daniel Dib, senior nätverksarkitekt på Conscia Netsafe och certifierad designexpert.

Conscia Netsafe: I år är jag besviken på hur dåligt kunduppgifter skyddas

Hur är läget i Telekom-Sverige just nu?

 – Det är ett spännande läge där många företag gör en digitaliseringsresa. Jag upplever att det finns en större vilja nu än tidigare att satsa på sin infrastruktur och att den nu anses vara kärnverksamhet och inte bara ett kostnadsställe, säger Daniel Dib.

Vilka händelser har varit viktigast för utvecklingen i år?

– GDPR och gigantiska cryptolocker-utbrott så som det Maersk drabbades av. Detta har gjort att man till och med på ledningsnivå nu förstår att det finns en kostnad associerad med dålig säkerhet. För eller senare blir du drabbad och får produktionsstopp och/eller dataläckage.

Är det något som har överraskat dig i år?

– Man blir väl inte direkt förvånad längre, men mer besviken på hur dåliga en del företag är på att skydda sina kunders uppgifter. Det är dock tyvärr vanligt då man saknar en bra nätverksdesign och strategi. Tänker man inte igenom sin design innan implementation så blir det gott om hål där inkräktare kan ta sig in.

Vad kommer att hända 2019?

 – Många företag kommer att gå från en fullständigt centraliserad säkerhetsdesign där all trafik filtreras centralt till att istället ha internet på varje kontor och behöva skydda kontoren på ett annat sätt, till exempel genom cloud-baserade säkerhetstjänster.

 Vad borde hända 2019?

 – Att företagen använder den expertis som finns för att analysera och vidareutveckla sina IT-miljöer. Det behövs en refresh av LAN och WAN så att de höjer sin automationsgrad och säkerhetsnivå. Säkerhetshoten blir allt fler och svåra att upptäcka. Då duger det inte med en 10 år gammal miljö.

Vilka trender följer du lite extra de kommande åren?

– VXLAN har slagit igenom i datacentermiljöer. Det ska bli intressant att se om det också kan göra det i campusmiljöer. Jag kommer nogrannt att följa utvecklingen här med så kallade intent-based networks.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.