Experten om Nurevas Mist-teknik: ”Alla hörs lika tydligt”

Kontoret En nyhet som tack vare ”mikrofon-dimma” kan täcka 200 kvm. Nurevas ljudlimpa för riktigt stora rum har patenterad teknik som nu introduceras i Sverige.
– Det här klarar inte traditionella lösningar, säger Ronnie Gran på distributören Netsmart.

Experten om Nurevas Mist-teknik: ”Alla hörs lika tydligt”

HDL300 från Nureva är en ganska ny produkt på den svenska marknaden. Den 1,5 meter långa enheten innehåller högtalare och 8 192 virtuella mikrofoner – som har täckning för rum på upp till 200 kvadratmeter. 

Enligt Ronnie Gran, produktspecialist och försäljningschef på Netsmart, skiljer den sig från alla andra lösningar som finns på marknaden – tack vare sin patenterade Mist-teknik. 

– Ljudet är lika bra oavsett rummets konstruktion och var i rummet man befinner sig. Glasväggar eller öppna ytor spelar ingen roll, vilket gör den unik, säger Ronnie Gran.

Han förklarar skillnaden mellan den patenterade tekniken och den traditionella beamforming-tekniken som många andra produkter har.

– Med vanliga lösningar är ljudet oftast bäst i närheten av själva mikrofonen. Man kan likna ljudupptagningsområdet vid små blomblad som går ut från mikrofonens centrum. Med mist-tekniken spelar det ingen roll var i rummet man befinner sig. Alla hörs lika tydligt.

Under vårt videomöte demonstrerar han ljudkvaliteten genom att krypa under konferensbordet samtidigt som han fortsätter tala. Rösten hörs lika bra var han än rör sig i rummet.

Hur fungerar tekniken?

– Man kan förklara det enklast genom att enheten sänder ut ett brus, som inte uppfattas av det mänskliga örat. Därefter lyssnar enheten på ljudet och kan utifrån den informationen “se” hur rummet ser ut och hur många människor som befinner sig där – och mappa upp en digital matta med mikrofoner. HDL300 kan placera ut upp till 8 192 virtuella mikrofoner. 

Idag är enheten Microsoft Teams-certifierad för rum som är upp till 58 kvadratmeter stora. Men enligt Ronnie klarar en enhet att täcka ytor på upp till 200 kvadratmeter.

– Faktum är att det var Nureva som satte standarden för Microsofts certifiering för stora rum med HDL300 – alla andra produkter på marknaden är certifierade för skrivbordslösningar – det tänker inte kunderna på när de ska köpa utrustning och därför måste de köpa flera enheter – med HDL300 behövs oftast bara en. Och skulle rummet vara riktigt stort får man sätta upp två – då är den certifierad för 138 kvadratmeter och har 16 384 virtuella mikrofoner. I verkligheten klarar den av mer.

Viktigaste parametrarna för ett ljudsystem

De tre viktigaste sakerna för ett ljudsystem i ett konferensrum är enligt Ronnie Gran mikrofonkvalitet, enkelhet, och att produkten sköter sig själv. 

– Många tänker inte på hela kostnadskalkylen när de ska köpa in teknik. Ofta ser de bara produktpriset och glömmer att det tillkommer installationskostnader – man ska programmera och synka mikrofoner med varandra. Inte sällan krävs det flera mikrofoner. Det är oftast installationsbiten som är dyrast – mantimmar är dyrt. Jag har billigare produkter som i slutändan ändå blir dyrare för att de kräver mer installationstid.

En annan fördel förutom ljudkvaliteten är enligt Ronnie Gran själva installationen. Med HDL300 slipper man massa kablage, som kan vara bökigt i rum med hög takhöjd. För att installera ljudlimpan krävs det två skruvar i väggen och en USB-kabel.

– Efter installationen sköter HDL300 sig själv i och med att den kontinuerligt läser av rummet och anpassar mikrofonernas placering efter människorna. Därför behöver man aldrig bekymra sig för om man möblerar om i rummet eller om en talare rör sig.

Men det finns tyvärr en nackdel med produkten, enligt Ronnie Gran. 

– Du kan inte viska med kollegan under mötena längre, eftersom allas röster hörs lika starkt. Vi fick den feedbacken från en av våra stora bankkunder. Då förstod de hur bra produkten är.

Eftersom HDL300 fångar upp allas röster och återger dem lika starkt finns det möjlighet att komplettera produkten med ett headset som gör att den som presenterar hörs starkare än andra i rummet.

– I och med att alla hörs lika bra är ljudupplevelsen nästan som att vara på plats i rummet. 

Fakta

Nureva HDL300

Vad: Ljudsystem.
Tillverkare: Nureva från Kanada.
Antal mikrofoner: 12 stycken Mems
Frekvensområde: 100Hz-7kHz vid 94 dB
Högtalare: 2×20 watt
Anslutningar: USB 2.0, 3,5 mm in/ut, 2x Rj-45
Mått: 1 524x 149 x90 mm, 8,2 kg
Cirkapris: 54 000 kronor
Övrigt: Enheten är vägghängd, men kan monteras på stativ. Certifierad för Microsoft Teams, men fungerar även med Zoom, Google Meet med flera. Möjligheter till zon-begränsning, röstförstärkning och att flera personer kan prata samtidigt. Går att koppla ihop med hörselslinga.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.