Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Experten: Så skapar du ett fungerande kontor hemma

Guide Här berättar Josefine Mordenfeld vad du ska tänka på kring ditt hemmakontor. Och arbetsplatsexpertens råd är – låt webbkamerorna vara på under möten, och hoppa ur pyjamasen.

Experten: Så skapar du ett fungerande kontor hemma

Vilken utrustning kräver arbetsplatsen hemma och hur ska man bygga upp det på bästa sätt? Telekom idag ställde frågan till Coor Advisory som är experter inom området arbetsplatsutveckling.

Platsen du arbetar på och miljön däromrkring ska bidra till din produktivitet, effektivitet och kreativitet – oavsett om du jobbar hemma- eller på det vanliga kontoret. Vilka kriterier som bör uppfyllas beror såklart på vilken typ av arbete du ska utföra. En annan viktig faktor som påverkar hemmiljön är din livssituation i övrigt, till exempel bostadens storlek och huruvida du har barn.

– Om ni är flera som jobbar hemma kan ni som familj behöva hitta en bra balans. Ska ni sitta tillsammans – eller inte alls i närheten av varandra? Blir personerna du delar hemmakontor med ett välkommet sällskap eller kanske ett snacksaligt störningsmoment? Om barnen dessutom dundrar hem under eftermiddagen så förbered er genom att exempelvis se till att ha en bra plats för dem att vara på. Ha färdiga mellanmål och hjälps åt med logistiken till olika aktiviteter, säger Josefine Mordenfeld, arbetsplatsstrateg hos Coor.

De tre viktigaste områdena som Josefine tänker på för alla fungerande kontor är arbetsverktyg, arbetsmiljö och psykosociala faktorer.
Verktygen som kan behövas på hemmakontoret kan exempelvis vara en större skärm, en riktig mus, ett separat tangentbord och ett bekvämt headset som ger en bra ljudkvalitet och friar händerna vid samtal. En bra internetuppkoppling är i princip ett måste idag, och finns ett krav på exempelvis VPN så kan det innebära att du måste uppgradera hastigheten på ditt bredband.

Cirkulera mellan olika platser

Det är inte alla förunnat att kunna avsätta ett helt eget rum till hemmakontor. Ett tips som Josefine har är att försöka cirkulera mellan olika platser i hemmet och använda dem till olika arbetsmoment; köket kan vara stället för kreativitet, soffan en kollaborativ miljö när du har informella möten – och skrivbordshörnet i sovrummet blir den tysta och ostörda platsen för fullt fokus.

– Det är viktigt att man rör sig mycket för att hålla igång hjärnan. Det kan ge ny energi att byta plats, men även att prova olika sittpositioner. Res dig ofta, och om du bara ska lyssna in på ett möte så varför inte ta på dig sköna skor och lyssna medan du promenerar, säger hon.

Investera i ergonomi

Satsa också på ergonomiskt utformade möbler. Hårda köksstolar och fel sittställningar ger smärta i axlar, rygg och nacke.

– Det finns bra produkter som är gjorda för att man ska hålla fysiskt och det är värt varenda krona att säkerställa ergonomin. Jag har själv ett dryga metern brett höj- och sänkbart miniskrivbord som jag enkelt lyfter ut på balkongen när det inte används. På det står en högre platta (litet ”bord på bordet”) som jag sätter min laptop på för att undvika ”gamnacke”, säger hon.

Om du inte har ett höj- och sänkbart skrivbord så är det desto viktigare med en höj- och sänkbar kontorsstol. Den kan då anpassas till bordets höjd så att du sitter med rak rygg och har armbågar och händer i rätt höjd. Försök också att hitta möjlighet att stå upp emellanåt.

– På sociala medier ser vi de som använder sin strykbräda för att kunna stå upp och jobba, andra ställer en pall på köksbordet och sätter datorn på den, säger hon.

Fel färgtemperatur gör dig trött

Arbetsmiljön behöver också ha bra luft och får inte vara för varm. Ljuset är en viktig del och det är alltid bra att sitta nära ett fönster så att man får så mycket dagsljus som möjligt. Ett problem kan också vara att belysningen hemma skiljer sig från den på kontoret.

– Man ska ha en bra ljusstyrka, gärna med en kontorslampa som går att rikta och som inte har en allt för varm färgtemperatur. Hemma har glödlamporna vanligtvis en varmare ton än på jobbet och då kan man lätt bli trött. En ganska billig investering är smarta glödlampor där du kan justera ljusstyrka och ljustemperatur med en app, säger experten.

Psykosociala faktorer omfattar saker som interaktion med kollegor, teamkänsla och företagskultur. Detta är viktiga delar även hemma. Kanske ännu viktigare att fokusera på nu eftersom de inte sker lika naturligt som på vanliga kontoret.

Så behåller man den sociala kopplingen

– Du behöver känna tillhörighet, ha kontakt med kollegor och få information om vad som händer på företaget för att må bra i din arbetssituation. Det är väldigt nära kopplat till ledarskapet i organisationen och även till ledaren, särskilt under möten. Hos oss försöker vi alltid ha kameran på så att man ser den som man har digitalt möte med och kan tolka personens ansiktsuttryck. Vi har också börjat med tätare informationsmöten som vi ibland kombinerar med informell digital AW med en lättsam quiz. Ett annat tips som möteshållare är att inleda mötet med att ställa en nyfiken fråga som laget runt måste besvara med videon på – det bidrar till att alla kommer in i mötet och känner sig delaktiga, säger hon.

Jobba inte i pyjamasen

Avslutningsvis varnar experten för arbete som utförs i pyjamas med avstängda webbkameror. För om du aldrig behöver kamma dig så ökar risken för att arbetsdagen aldrig riktigt tar fart, eller för den delen avslutas ordentligt.

– Det är viktigt att säkerställa arbetsrutiner så att du inte fastnar i gråzonen mellan arbete och fritid. Du ska kliva upp på morgonen och komma igång, förslagsvis ta en kort promenad. Och det bästa är om du även har ett tydligt avslut på arbetsdagen. Om inte så tappar du de rutiner som vi människor behöver för att må bra, som i vanliga fall blir väldigt naturliga när du åker till kontoret och sedan åker hem. Och avsätt alltid tid för lunch, säger Josefine Mordenfeld.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter