Att knäcka ett lösenord är ofta vägen in för hackers till både företag och privatpersoners enheter. Och tyvärr är det så att alldeles för många av oss har satt enkla lösenord som är lätta att komma ihåg – och så använder vi dem på allt från Coop till arbetsdator och internetbank.
Experten: Så skyddar du dig mot att bli hackad
Säkerhet För enkla lösenord som används på för många platser och allt för sällan byts ut. Enligt experter ökar hackerattackerna enormt – och få skyddar sig tillräckligt.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
- Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
- Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
- Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Så här ska du tänka kring dina lösenord, enligt It-säkerhetsexperten:
- Skapa olika lösenord för olika konton, tjänster etc.
- Välj lösenord som är lite längre, gärna 8-10 tecken.
- Blanda stora och små bokstäver, symboler samt siffror.
- Använd lösenordshanterare och aktivera flerfaktorinloggning där det går
- Nyttja inte lösenordet till lösenordshanteraren någon annanstans.
- Lämna ALDRIG ut dina lösenord.
Senaste året har antalet hackerattacken ökat enorm, men trots det tänker många ”det händer inte mig”.
– Svenskar är generellt tekniska men blåögda. Allt fler attacker riktas mot privatpersoner och den främsta vägen in är svaga lösenord. Det är därför viktigt att sätta säkra koder, använda olika för varje konto och att byta återkommande. För att hålla ordning på alla är det enklast att använda en lösenordshanterare – inte att skriva upp dem på lappar eller i mobilen, säger Mikael Westerlund, Globalconnects it-säkerhetsexpert.
Tusentals attacker om dagen
Så hur vanligt är det då med hackerattacken. Enligt Mikael så sker en attack mot företag var elfte sekund, hur det ser ut för privatpersoner är det ingen som vet. Något man däremot vet är att säkerheten i allmänhet är väldigt låg.
– Det vi vet är att det ligger en stor mängd, miljontals, svenska e-postadresser med tillhörande lösenord på nätet helt öppet, säger Mikael.
Tipsen – så sätter du ett bra lösenord
- Första ordet i din favoritlåt
- Siffran på din favoritfotbollsspelare
- Din favoritfärg
- Ett specialtecken du tycker om
Att informationen finns ute kan leda till att uppgifter säljs på svarta marknaden vilket kan ge förödande konsekvenser. Här pratar vi om id-kapningar, kidnappade eller blockerade konton samt missbruk av konton såsom dyra inköp.
– Att bolla användarkonton mellan privata och jobb kan vara anledningen till en lyckad attack mot ditt jobb och knäcker hackarna dina koder kan sociala konton, bankkonton, kort och annat vara i fara. Tänk på lösenord som dina nycklar, de lämnar du inte framme för vem som helst, fortsätter Mikael Westerlund.