Experten: ”Skärmar som kan reparera sig själva är inte science fiction”

Smartphones Att få en repa på mobilskärmen är frustrerande. Men om man ska tro CCS Insight kommer problemet snart bli mer lätt att åtgärda. Analytikerföretaget spår att smartphones med skärmar som kan reparera sig själva kan börja dyka upp på marknaden 2028.

Experten: ”Skärmar som kan reparera sig själva är inte science fiction”

CCS Insight förväntar sig att smartphonetillverkare ska börja producera telefoner med ”självläkande” skärmar inom fem år. Den mest lovande tekniken på området handlar om så kallad ”nanobeläggning”.

Beläggningen placeras på den repiga skärmens yta och skapar ett nytt material som reagerar när det utsätts för luft och fyller i reporna.

”Detta är inte inom science fiction, det kan görasJag tror att den största utmaningen med det här är att sätta förväntningar på rätt sätt, sa Ben Wood på CSS Insight till amerikanska CNBC på ett samtal tidigare i veckan.

Analytikerföretaget ser dock framför sig att det framförallt kommer att handla om telefoner med mindre repor.

– Vi pratar inte om krossade skärmar som mirakulöst kommer tillbaka. Det här är bara små kosmetiska repor, säger Wood.

Flera av de stora tillverkarna däribland Apple och Motorola har de senaste åren patenterat olika tekniker för självläkande skärmar. Men ingen tillverkare har ännu lanserat tekniken i stor skala. Det återstår att se om analytikerna får rätt i sin prognos.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.