Experten: Viktiga frågorna när du väljer videobar

Guide En ”limpa” som inkluderar allt man behöver för att köra videomöten. Så kallade ”videobars” har på kort tid blivit mötesrummens nya kronjuvel. Men vad är nytt och vart är utvecklingen på väg?

Experten: Viktiga frågorna när du väljer videobar
Joakim Isaksson

I takt med att mötesrummen gått från att vara kala samlingsplatser för alla på bygget till att bli sambandscentraler – har ny teknik varit ett måste. Kameror, skärmar, högtalarpuckar och mikrofoner i en salig bladning. Men så började alternativ komma där man kombinerade en eller flera delar och efter ett tag var kategorin videobars född.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Grundtanken till dessa är hämtad från hembio-världen där man sedan länge erbjudit system förpackade med en stor centralenhet i form av en ”limpa”. Utöver högtalare har man i en videobar petat in kamera och mikrofoner samt byggt ett operativsystem som i många fall gör att det hela även är en dator i sig.

Många olika märken har lanserat

Om de nu funnits ett tag. Vad är det då som har hänt i segmentet det senaste året? Joakim Isaksson, nordisk produktchef på Dustin förklarar att det händer mycket.
– Flera leverantörer som exempelvis Bose, Jabra, Lenovo och HP har släppt produkter. Antalet installerade enheter i Norden har även ökat dramatiskt, säger han.

Men att fler aktörer tagit sig in i det nya segmentet för mötesrumsteknik är inte det enda som hänt. Nej, rent tekniskt har man tagit flera kliv framåt på senare tid enligt Joakim.
– Kamera- och ljudtekniken har utvecklats med hjälp av ai där avancerad ”auto framing” och ”speaker tracking” som identifierar deltagare i rummet och följer den som pratar. Flera produkter som har dubbla kameror med olika bildvinklar har även lanserats. Det här för att ge mycket bra skärpa på alla mötesdeltagare oavsett var de sitter. Vidare har mikrofonernas kvalitet ökats tack vare vidareutvecklingen av brusreducering samt så kallad ”fencing” där man som användare ställer in hur brett upptagningsområde mikrofonerna ska ha, säger han.

Hybridkontor och små mötesrum drivande

Ett stort skäl till att video bars blivit hett kommer av trenden att gå mot hybridkontor med flera mindre mötesrum. Rum som alla behöver teknik för att ”fungera”. Och Joakim säger att till stor del är det just de mindre rummen som utvecklarna av video bars siktat på.
– Många rum som förr hade projektor och konferenstelefoner har nu ersatts. Dock är rummet storlek avgörande och det är inte alltid video baren är lämplig. Större mötesrum behöver oftast separat kamera, mikrofoner och högtalare.

Det här lär även vara fokus de kommande åren enligt experten.
– Video bars är en enkel och bra lösning för små och medelstora rum. Så kallade ”Bring Your Own Device” (BYOD) där användaren driver mötet med sin egen dator har varit standard, men vi ser ett ökat fokus på stand alone-lösningar där utrustningen i rummet driver mötet och användarna inte behöver ha med sig en egen dator.

Behovsanalys viktigt innan köp

Även om många företag insett att det inte riktigt finns ”one size fits all” när det kommer till  mötesrumsteknik, går det inte för den delen att bara köpa på sig lite olika enheter och hoppas det blir bra.
– Kunder är ju ute efter en lösning som passar deras specifika behov. Och det kan vara allt från bara en videobar till klassiska konferenstelefoner eller kompletta Microsoft Teams/ Zoom Room Systems. En lyckad lösning tar hänsyn till vilken/vilka plattformar man ska använda, eventuellt behov av BYOD samt varje rums fysiska förutsättningar, säger Joakim.

För mindre företag, med ett par mötesrum kan det vara frestande att köpa den teknik som för tillfället är billigast. Och här kan den som tänkt igenom faktiskt köra gott och blandat. Enligt Joakim är det inte märket på hårdvaran som är det viktigaste.
– Produkter från olika varumärken kan ingå i samma lösning, det är inte där problemet ligger. För de flesta samarbetsplattformar finns det listor på certifierade produkter.

Administratörstjänster viktigt

Men gäller det samma för större företag. Nja, är svaret på det. Dustinexperten säger att en stor organisation med mycket teknik måste tänka över hur den ska hanteras. Och här skiljer det enormt på att ha ett-två system – till att ha 20 olika.
– Som större företag måsta man tänka på att de produkter som köps in har stöd för central managering. Inom video collaboration erbjuder flera tillverkare molnbaserade administratörstjänster.

Samma sak gäller enligt Joakim när man har behov att täcka större rum, hur tekniken ska hanteras och vad som passar bäst ihop måste tas med i beräkningen.
– I regel ska man utgå från ett system som tillåter valfri extern utrustning. Vissa produkter tillåter specifika tillbehör i form av exempelvis bordsmikrofoner, men en anpassad installation kräver mer flexibilitet. Tekniken finns för mycket lättskötta, högkvalitativa lösningar även för stora eller speciella lokaler,

Och vad är då skillnaden mellan märkena, är det några som dominerar på marknaden?
– Det finns inget enkelt svar på detta. Man får titta på vilket behov ett företag har. Vissa fabrikat som har en bredare produktportfölj har enklare att möta all behov – inte minst när vi pratar om att täcka från det minsta till det största rummet, säger Joakim.

Bose har gett sig in i segmentet

Hur är det då med Bose, som har varit en storspelare inom AV, hur står de sig i dag och har även de givit sig på ”limpan”?
– Bose är fortfarande ett premiummärke för professionellt ljud med produkter för alla typer av offentliga ytor. Från mötesrum med eller utan videokonferens till stora arenor. Bose har även nyligen släppt sin första videobar.

Att det numera finns många alternativ innebär även att man som företag bör tänka igenom vad man ska satsa på. Men hur mycket pengar måste man lägga för att få kvalitet i ett litet respektive ett mellanstort mötesrum?
– För små rum kan det räcka med 15 000 kr för en skärm och 10 000 kr för en videobar. För det mellanstora rummen är motsvarande 20 000- respektive 10 000 kronor. Vi ser att många kunder köper in och installerar dessa rum själva. I stora rum krävs en större investering och hur mycket det kostar beror helt och hållet på det specifika fallet. Men här finns ofta en installationsparter inblandad.
– En viktig parameter som driver prislappen är om lösningen ska vara en ren USB-lösning (BYOD), ett dedikerat rumssystem eller en kombination av de båda, säger Joakim Isaksson.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.