Expertens fem tips: Så skyddar du dig mot it-attacker under Black Week

Säkerhet Samtidigt som Black Week blir viktigare för svenska handlare ökar enligt Globalconnect också cyberhoten kopplade till veckan. Här är Henrik Hammarströms fem viktigaste tips för att skydda sig från en attack.

Expertens fem tips:  Så skyddar du dig mot it-attacker under Black Week
Henrik Hammarström, Globalconnect.

Med en förväntad omsättning på 8,7 miljarder är Black Week-handeln en av de viktigaste veckorna för svenska handlare, konsumenter och hackare. Bara några minuters kapad, kraschad eller laggande sajt kan innebära stora ekonomiska förluster, men också en skada för varumärket. I år har det skett fler it-attacker mot svenska företag än någonsin tidigare.

– Situationen är något ingen kan blunda för längre. Det sker en attack var elfte sekund och de är väldigt svåra att försvara sig mot när de väl har hänt, allt handlar om hur du förbereder ditt företag så att ni inte kan bli hackade, säger Henrik Hammarström, chef för B2B Globalconnect.

Trots att företag de senaste åren investerat stora summor i säkerhetssystem för att skydda sina verksamheter är de fortfarande utsatta, ett av de snabbast växande upphoven till cyberbrott är nämligen oförsiktiga medarbetare.

– Att vara mänsklig är både bra och dåligt. Många har samma lösenord till alla inlogg, använder jobbdatorn privat och klickar snabbt bort de säkerhetsvarningar som faktiskt finns. Där har företagen ett ansvar att minska möjligheten för enskilda medarbetare att utsätta företaget för risk, säger Henrik Hammarström.

Sammanställt fem tips

Inför årets Black Week har Henrik Hammarström och Globalconnect sammanställt fem tips på hur företag bör agera proaktivt för att minska risken för att bli hackade eller för att deras sajter kraschar under besökstrycket.

1. Förbered för rusning – under lång tid. Säkerställ att strukturen inte kan överbelastas när många handlar. 

2. Testa om och om igen. På så vis får ni svar om vilka begränsningar och svagheter som finns. 

3. Säkra samarbeten. Externa lösningar i verksamhetens ekosystem gör er sårbara. 

4. Etablera backup. Med moderna lösningar, som inte går att radera, underlättas arbetet med att rensa servrar och snabbt vara online igen efter attack. 

5. Förbered och utbilda verksamheten. Attacker sker vanligtvis genom ovetande anställda. 

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.