Guide: undvik strul med kontorets headsets

Kontoret Hur många headsets kan man klämma in utan problem? Jabras expert ifrågasätter om man alltid behöver ha trådlöst. Patrik Bodare förutspår att anställda snart kommer ha flera enheter, anpassade för sitt specifika syfte.Guide: undvik strul med kontorets headsets

– Man kan få in fler blåtandsenheter per kvadratmeter än vad man tror, men på våra callcenter-headsets använder vi dect – en teknik som gör att du kan sitta ännu fler på en större yta, säger Patrik Bodare, som är Nordic Channel Account Manager på Jabra.

Detta kräver dect respektive blåtand

För ett och samma kontorsutrymme rekommenderar Jabra ett maxtak på 60 headset med normal dect alternativt 30 headset om de har wideband audio. Om man ligger under det antalet så kan man ha 2-4 meter mellan basstationerna. Men om antalet headset överstiger taket och kontoret är mellan 25-49 kvadratmeter så bör man istället ha 5-7 meter mellan basstationerna. För kontor mellan 49-100 kvadratmeter är det rekommenderade avståndet 7-10 meter.

Om man istället väljer Bluetooth så torde inga problem uppstå under 25 enheter i samma lokal. Det bör då vara 1-1,5 meter mellan basstationerna. Jabras angivna tak ligger på 220 blåtandsheadset. För 26-80 stycken så kräver varje headset en yta på minst 4-9 kvadratmeter. Med 80-220 enheter bör varje headset ha nio kvadratmeter – men över 220 exemplar kräver ett headset 16 kvadratmeter.

Mer driftsäkert med trådat

Men behöver man då alltid en trådlös uppkoppling? Patrik Bodare anser att folk till viss del överskattar behovet av att kunna röra sig fritt.

– Om jag går till mig själv så har jag ett dect-baserat callcenter-headset på mitt skrivbord på kontoret. Det innebär att jag kan vara rörlig i lokalen och ta samtal i mobilen. På kontoret är det bra att vara flexibel – men nu i coronatider så är jag alltid vid min plats som jag har byggt upp hemma. Och under alla mina möten så sitter jag på stolen framför datorn. Då behöver jag inte något trådlöst, så jag använder ett trådat usb-anslutet headset rätt in i datorn, säger han.

Bättre ljud på ditt tal

Patrik konstaterar att ett trådat headset är väldigt driftsäkert, och det är alltid bättre talljud med trådade produkter. En viktig aspekt som många inte tänker på är hur andra uppfattar ditt talljud. Man bör också skilja på headset och hörlurar – där de senare är till för musik medan headsets är avsedda för tal. Båda kan vara utrustade med en mikrofon, men hörlurarnas talljud är vanligtvis inget vidare och de saknar ofta certifiering för datasamtal.

På Jabra förutspår man att anställda kommer ha olika headsets för de olika miljöer som man jobbar i, med en ökad medvetenhet kring vilken typ av enhet som passar för de olika miljöerna.

Uppdatera ditt headset

För att undvika problem finns två mycket viktiga tips, som löser de flesta av ärendena för Jabras kundtjänst. Det ena handlar om att alltid se till att uppdatera dina headsets.

– Ofta pratar man ju via en uc-plattform som Teams, Zoom eller exempelvis Ciscos lösningar. Våra ljudkort måste kunna prata med plattformen, och för att undvika buggar så måste man uppdatera sitt headset, säger han.

Därför ska du använda nano-dongeln

Och oavsett tillverkare så bör man använda de blåtandsdonglar som följer med det trådlösa uc-headsetet. Eftersom dessa nano-donglar är ljudkort så får man en bättre upplevelse av tal, och de gör samtidigt att du kan gå längre ifrån din dator.

– Om du kopplar in ditt headset direkt mot datorn så får du inte samma räckvidd, plus att du inte får ett certifierat headset utan den lilla dongeln. Och du kan inte ringa till Microsoft och få support om den inte är Microsoft-certifierad, och det samma gäller för de andra uc-lösningarna som finns på marknaden, säger Patrik Bodare.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.