Experter varnar: gsm-larm opålitliga

I Sverige finns närmare en halv miljon larmanläggningar. På grund av förändringar i telenäten riskerar dock många av dem att inte fungera som de ska. Det menar branschexperter som intervjuas i kommande nummer av Detektor.

Experter varnar: gsm-larm opålitliga

Förändringar i telenäten gör att många gsm-burna larm i Sverige riskerar att inte fungera som de ska. Det menar experter från Telia och Telenor som intevjuas i en ny artikel i säkerhetsteknik-tidningen Detektor.

Larmproblemen har sin grund i det diversifierade telenätet, där trådbunden teknik numera blandas med trådlös och analoga signaler omvandlas fram och tillbaka till digitala. Det kan innebära problem när det, som med larm, är toner och inte röstsignaler som ska transporteras.

– Vi vet att analoga gsm-sändare funderar dåligt och i värsta fall inte kommer att fungera alls. Lik förbannat så säljer och installerar branschen och går därifrån med gott samvete, säger Peter Sääv, försäljningsdirektör på Safetel, till Detektor.

Somliga menar att en möjlig lösning på problemen med mobila larm kan vara att byta teknik helt.

– Mitt råd är att övergå från gsm till datatrafik, det vill säga ip-larm. Det är en bättre lösning än att köra data över en ljudkanal, säger Tommy Ljunggren, utvecklingsansvarig för det mobila nätet i Norden och Baltikum på Telia Sonera.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.