Experterna: Därför ska du satsa på en allt i ett-skärm

Produkt Framtidens möten ska vara jämställda, det ska inte spela någon roll om man tar mötet från kontoret eller hemifrån. Lösningen på problemen är enligt vissa så kallade allt-i-ett-skärmarna. Men hur fungerar dem? Och vem är de tänkta för?

Experterna: Därför ska du satsa på en allt i ett-skärm

Videoskärmar brukade vara dyr teknik som endast var förunnad de större konferensrummen. Men inte nu längre. Idag har även hörlurar, mikrofoner och videokameror blivit självklara ingredienser i arbetsportföljen. I det nya normala möter vi kollegorna via länk. För att förbättra möteslivet har tillverkarna tagit fram så kallade allt-i-ett-skärmar som är tänkta att rymmas på skrivbordet – som ett komplement till den personliga datorn.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?
Pehr Börjesson, Poly

– De tar bort en rad hinder för de som sitter mycket i videomöten och behöver sin laptop och skärm till andra saker under mötets gång. Tanken är att ”allt-i-ett-skärmarna” ska göra det mer jämställt i mötena. Det ska inte spela någon roll om man sitter hemma eller på kontoret. Man ska höra, se och synas lika bra som dem som är på plats, säger Pehr Börjesson, företagssäljare på Poly.

Det finns många storlekar på samarbetsskärmarna och gemensamt för dem är att de innehåller kamera, högtalare och en pekskärm – samt att de gör det enkelt att delta i videomöten oftast bara genom en kabel och ett knapptryck. De enklare skärmarna är en spegling av din egen dator och de mer avancerade skärmarna har en ”stand alone”-mjukvara och interaktiv whiteboard-skärm.

Pehr Börjesson på Poly har lång bakgrund från branschen. Han lyfter fram P21, en 21-tums skärm som kom 2021.

– Det är en perfekt produkt för de som inte har ett dedikerat kontor att gå till eller de som har ett väldigt litet skrivbord. Den är enkel att ställa upp och kopplas in med en enda sladd. Men det är främst tänkt som en stationär enhet och inget man tar med sig under armen till nästa möte.

Löser många ”hemkontors-problem”

Enligt honom råder allt-i-ett-skärmarna bot på en rad saker som man vanligen missar i det hemsnickrade kontoret. Som exempel tar han foten som skärmen står på. Kanske hör du till dem som radar upp böcker under din laptop för att få en bra kamerahöjd och är en av dem som täcker för kameralinsen med en klisterlapp när du inte är i möte?

– Tack vare foten kommer kameran upp på en höjd som gör att vi möter varandra i ögonhöjd istället, det förstärker känslan av att man deltar i mötet på lika villkor. Dessutom har du en lite lucka som du kan dra ner över linsen när du inte är i möte. P21 har också en inbyggd LED-ramp för att du inte ska behöva fundera över ljuset där du sitter. Det gör att du alltid får bra belysning och en jämn hudton, säger Pehr Börjesson.

Flera uppskattade finesser

Tre funktioner han tror att folk kommer att uppskatta extra mycket är den trådlösa laddplattan för mobilen, USB-hub-funktionen och lampan som indikerar om man har mikrofonen aktiverad.

– Den vanligaste kommentaren i möten är ”you are on mute”. Därför har vi utrustat P21 med en visuell förstärkning i form av en lampa som lyser rött om mikrofonen är avstängd och grön om man den är aktiverad.  Och eftersom dagens datorer inte längre har så många USB-portar har P21 en hub med flera USB-ingångar.

Polys allt-i-ett-skärm P21, har ingen egen mjukvara, utan är en produkt som kräver att du kopplar ihop din egen dator med skärmen. Den blir då en spegling av det du ser på din dator. Det gör att du är fri att välja vilken videomötes-klient du vill. 

– Detta är främst en stationär enhet, anpassad för 1-2 personer. Det är inte en skärm man tar med sig under armen eller har vid stora möten. För de ändamålen har vi andra produkter som är bättre lämpade, säger Pehr Börjesson.

Jonny Bucht

Alternativ med både hård- och mjukvara

En annan leverantör av allt-i-ett-skärmar är den amerikanska tillverkaren Cisco. Deras svenska lösningsarkitekt, Jonny Bucht lyfter fram Webex Board och Desk-serien. De är en samling skärmar i olika storlek som erbjuder en helhetslösning och därför tar ett steg längre än Polys produkt, P21. 

– Våra allt-i-ett-skärmar innehåller både hård- och mjukvara, som dessutom har en digital whiteboard-funktion som gör det möjligt för deltagarna att rita direkt på skärmen under mötets gång.

Enligt Jonny Bucht är användningsområdet väldigt varierat – allt ifrån hemmakontoret till sjukvård och skolor som använder skärmar i operationssalar där studenterna kan delta på distans. Eller myndigheter som inte tillåter att man tar med sig datorn. 

– Kärnan är att erbjuda bra ljud och bild under mötena. Men det finns oändliga möjligheter för att göra mötena bättre.

Flera unika funktioner

Han demonstrerar ”väderpresentatörs-funktionen” som innebär att det går att klippa ut sin bild för att placera den direkt i till exempel en excel-presentationen – för att förstärka närvarokänslan. En fördel med att ha talaren centrerad i presentationsmaterialet är att åhörarna inte behöver vinkla bort huvudet för att se personen som talar. Jonny demonstrerar ytterligare en funktion där kameran automatiskt klipper ut deltagarna och ger dem lika stort bildutrymme. Dessutom har Webex-enheten en mikrofonfunktion som sållar bort allt ljud som inte hör till själva mötet, såsom hundskall och skrammel. Kameran anpassar kontinuerligt ljusbilden och följer efter dig, om du byter position eller sätter dig annorlunda under mötets gång.

– Mötena dyker upp som en lista direkt på skärmen – genom att man skickar inbjudan direkt till systemets egen mailadress. Och man deltar genom ett knapptryck. Eftersom många har majoriteten av sina möten i samma mötestjänst och en liten del med andra tjänster har vi valt en öppen plattform som fungerar med många plattformar utöver Webex, som exempelvis Teams, Zoom eller Google Meet.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.