Epical Integration, som tidigare var en del av Enfo, har arbetat med integration sedan 2001. Mycket har hänt på området sedan dess. I det moderna digitaliseringsarbetet är en genomtänkt integrationsstrategi helt centralt.
– För att kunna dela, nyttja och söka relevant information om vad som händer i verksamheten, oavsett om det handlar om ens egna affärstransaktioner eller data kring kunder eller leverantörer, behöver du kunna koppla ihop data med hjälp av effektiv integration, säger Fredric Travaglia som är affärsutvecklare på Epical.
Nyligen arrangerade Epical sitt flaggskeppsevent Integration Day i Göteborg för första gången sedan före pandemin och lockade drygt 250 besökare.
– Det var 20 år sedan vi arrangerade Integration Day för första gången och det har nog aldrig hänt så mycket i branschen som just nu, säger Magnus Strömer, som är affärsområdesschef för integration på Epical.
De senaste tio årens explosionsartade ökning av olika molntjänster har haft kraftig påverkan på integrationsplattformarna.
– Ska du få bättre skalbarhet och lönsamhet i dina investeringar i it-infrastrukturen måste du först ha en tydlig plan för dina integrationer.
– Dessutom ser vi hur företag vill komma ifrån sina lite äldre integrationsplattformar som man har on-prem. Trenden är helt klart att förflytta sina applikationssystem till molnet.
Många installerade integrationsplattformar på marknaden utvecklades för on-prem, och ger inte effektivt stöd för den blandning av integration mellan on-prem, moln- och onlinetjänster som krävs idag.
– Det finns rätt många sådana installationer i Sverige så det ser vi ju också att det har tagit fart på att verkligen kunna ha en modern, hybrid integrationsmiljö och möjlighet att utveckla molncentriskt med ”serverlös” teknologi på plats, säger Magnus Strömer.
Det är dock inte bara den tekniska utvecklingen som driver på integrations-utvecklingen utan även andra stora trender i samhället.
– Ta ESG-rapportering, där företag ska kunna redovisa sina och sina underleverantörers koldioxidavtryck både externt och internt. Det förutsätter ju att du kan koppla samman dina informationskällor för att få en helhetsbild av miljöpåverkan, säger Fredric Travaglia och fortsätter:
– Eller ta säkerhetsläget. Vi ser hur företag tar hem tillverkning och försöker få till resiliens och stabilitet genom flera alternativ i sina leverantörskedjor för att kunna agera om geopolitik eller logistikrutt blir instabil. Det handlar ju också om att verkligen ha kontroll över sin informationsförsörjning.
Drygt 150 personer arbetar med integration på Epical i dagsläget.
– När vi började fokusera på integration så var det middleware. Någonting relativt nytt som löste problemet med spagetti-integration, det vill säga dyr förvaltning där man kopplade enstaka plattformar till varandra. Det löste vi genom mer enhetlig medelandebaserad integrationshantering.
Så ser det inte ut idag?
– Nej, det har växt via eventdriven arkitektur, med API-centrisk arkitektur och inte minst med molnutvecklingen. Vi ser hur tillgången till automatiserad integration blivit mycket större. Förr hade många organisationer en grupp som ägde integrationsområdet men idag är det mer utspritt över flera funktioner.
– Det blir en utmaning eftersom bolagsledningen samtidigt vill att allting ska gå fortare och vara billigare. Att hitta den balansen är en stor utmaning som vi ofta hjälper våra kunder med.
Epicals kunder återfinns i både offentlig och privat sektor.
– Det finns en hel del likheter men också rätt tydliga skillnader. Offentlig sektor har väl i regel inte lika mycket resurser och bandbredd att lägga på den här typen av investeringar, säger Magnus Strömer.
– Samtidigt är det få privata verksamheter som redan nu kan säga ”om fem år så skulle vi egentligen behöva 30 procent fler anställda för att leverera samma kvalité och service”, samtidigt som man vet att man inte har någon chans att möta det personalbehovet och därför måste gå all in på effektivisering, automatisering och digitalisering.