Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Experterna listar de hetaste mobiltrenderna

Mobiltelefoner Här spanar Filip Wiqvist och Christian Sandenskog på Tre kring teknikutvecklingen i din mobil – och trenderna är tydliga. Telefonens ai har börjat integrera med det smarta hemmet, röstassistenten har förbättrats, och kameran blir allt vassare.

Experterna listar de hetaste mobiltrenderna

Redan förra året satsade tillverkarna hårt på att ai skulle integreras allt mer i telefonen och vår vardag. Tres mobilexperter anser att mobilerna i allt större utsträckning kommer bli en fjärrkontroll till våra liv. Det smarta hemmet har haft en stark utveckling och i dag kan styra prylarna i vardagsrummet och starta bilen i garaget via Alexa och Siri – röstassistenter från Amazon och Apple. Det är dock funktioner som fortfarande är i utvecklingsfasen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Telekom idag med sex nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
  • Mycket mer...
Redan prenumerant?

Allt mer avancerade kameror

Vad som verkligen sticker ut i dag är utvecklingen på mobilens kamera som blir allt mer avancerad.

– Mobilen kan nu anpassa sig till olika scenarion och korrigerar inställningar som djup och färg. Snart ser vi en riktig ersättare till den vanliga kameran, säger Christian Sandenskog, produktchef, på Tre.

Spelvärlden flyttar in i mobilen

Förra veckan presenterade Apple sin nya värstingmobil XS Max, som inkluderar en OLED och Super Retina skärm. Upplösningen ligger på 2688 x 1242 på en 6,5 tum skärm och Samsungs kommande S10 lär ha liknande om inte bättre funktioner. Detta kan leda till att exempelvis spelvärlden kommer förflytta sig allt mer till mobilen. Stora skärmar, hög upplösning och vikbara skärmar ger goda förutsättningar till en bra spelupplevelse.

– Sony Ericson försökte lansera en Playstation-mobil för ett antal år sedan, den floppade totalt. Men nu har mobilerna blivit så starka och upplösningen så bra att spelvärlden kan komma att flytta in, säger Filip Wiqvist, head of devices på Tre.

Fliting användning gör luren prisvärd

Dock har många protester höjts mot de stigande priserna på exempelvis Apples mobiltelefoner, och idag kan man behöva betala upp emot 15 000 – 20 000 kronor för att lägga slag på den senaste modellen. Faktum är dock att det fortfarande är en relativt låg prislapp med tanke på hur mycket gemene man använder mobiltelefonen.

– Vi tycker att det är rimligt med den ökade prislappen med tanke på hur mycket mer vi använder mobiltelefonen i dag jämfört med fem år sedan. I dag får du så mycket mer av din mobiltelefon, till exempel kommer du inte behöva köpa en kamera. Mobilkameran kommer kunna ersätta den utan problem. Däremot finns det många billigare alternativ som fortfarande håller god kvalitet. Priserna varierar från 700-18 000 kr för en mobiltelefon idag, så det finns något för alla, säger Filip Wiqvist.

Smartklockor

I övrigt har smartklockarna, biprodukter från mobiltelefonerna, haft en stor utveckling den senaste tiden. Klockarna har numera ett eSIM, som är en liten krets inbyggd i klockan och som är programmerbar. Det gör att du som användare själv kan bestämma vilket nummer och vilken teleoperatör som ska användas, helt utan att byta något fysiskt kort.

– Vi vill slå ett slag för smartklockan med eSIM som kommer växa på marknaden. Man trodde att det skulle ske redan för ett par år sedan, men försäljningen gick inte som väntat. Nu tror vi mycket på dessa produkter, säger Christian Sandenskog.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter