Explosion av turbo-3g

Idag finns 57 kommersiella nät med turbo-3g i världen. Det innebär en ökning på hela 72 procent under de senaste tre månaderna, enligt statisk från GSA.

Totalt 119 mobiloperatörer uppgraderar sina 3g-nät med hsdpa, eller så kallad turbo-3g. Av dessa har 57 gått ut med kommersiella tjänsteerbjudanden. Det innebär är en ökning med hela 72 procent under de senaste tre månaderna. I 36 länder världen runt finns nu dessa nät för turbo-3g, men bara Tre är på gång med ett erbjudande i Sverige.

Även antal terminaler med stöd för tekniken har ökat. Idag finns minst 51 terminaler, varav ett 20-tal mobiltelefoner för hsdpa.

Nästan alla

Totalt finns 122 3g-nätverk i 55 länder som bygger på standarden wdcma, som kan uppgraderas med hsdpa-teknik. I dessa nät finns över 70 miljoner abonnenter, vilket gör standarden till världsledande.

Siffrorna är hämtade från branschorganisationen GSA, the Global mobile Suppliers Association, och visar dock inte vilken typ av hsdpa som implementerats i näten. Det finns nämligen en version som ger nedladdningshastigheter på maximalt 1,8 Mbit/s och en nyare version, hsdpa 2.0, som ger hastigheter upp till 3,6 Mbit/s.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.