Få överraskningar i Iphone 7

Apple Lanseringen av årets Iphone-modeller var knappast någon skräll och de flesta av förhandsryktena visade sig stämma. Hej då hörlursuttag och välkommen dubbla kameror i Plus-modellen.

Få överraskningar i Iphone 7

Den som hade hoppats på att version sju av Iphone traditionsenligt skulle bjuda på en helt omarbetad design blev besviken. Å andra sidan har alla förhandsspekulationer pekat på att det skulle handla om mindre revideringar av formgivningen. Tydligaste förändringarna är att det att Iphone åter kommer finnas att köpa i en svart version och att plastbanden som låter antennernas radiosignaler slinka ut och in nu slingrar sig utmed kanten istället för rätt över bakstycket.

Apples trådlösa lurar Airpod kommer först i slutet av oktober. Batteriet ska ge fem timmars musiklyssning. Detta tack vare ett väldigt strömsnålt chip för trådlös kommunikation.
Apples trådlösa lurar Airpod kommer först i slutet av oktober. Batteriet ska ge fem timmars musiklyssning. Detta tack vare ett väldigt strömsnålt chip för trådlös kommunikation.

Gamla lurar kräver adapter

Men även om utsidan är sig ganska lik har det hänt en hel del på teknikfronten. Som väntat har Iphone förlorat den klassiska 3,5 millimeterskontakten för hörlurar. Apple satsar stort på trådlösa hörlurar och lanserade samtidigt med Iphone 7 lurarna Airpods som helt saknar sladdar. Risken att kvickt slarva bort någon av dem lär bli överhängande vilket inte är kul eftersom de kostar nästan 1 800 kronor. Levereras med telefonen görs istället ett par trådade lurar med lightning-kontakt och en adapter för dem som vill fortsätta använda lurar med 3,5 millimetersanslutning.

Vattenskyddad

Den slopade kontakten kommer säkert saknas av en del köpare men den har samtidigt gett plats åt en högtalare till, Iphone 7 är med andra ord den första Apple-telefon med stereohögtalare. Färre öppningar gör det också lättare att skydda mobilen mot damm och fukt, något som Apple tidigare varit dåliga på men nya Iphone är ip67-klassad. Fortfarande inget att dyka med men ingen fara om det kommer regn på den.

Dubbla kameror får man bara om man köper Iphone 7 Plus.
Dubbla kameror får man bara om man köper Iphone 7 Plus.

Dubbla kameror

Kameran är som vanligt en av de saker som blivit bättre och den vanliga 7:an har äntligen fått optisk bildstabilisering samtidigt som både optik, bildsensor och blixt förbättrats. Upplösningen är däremot som tidigare 12 megapixlel. Ryktena visade sig också stämma när det gällde dubbla kameror i Plus-modellen. Kamera nummer två har en brännvidd som motsvarar 50 millimeter på en klassisk småbildskamera. Ingen teleoptik direkt men tillsammans ger kamerorna möjlighet till 2x optisk zoom och senare i höst ska mjukvaran uppdateras så att man troligen kommer att kunna justera bildens skärpedjup i efterhand.

Mer minne

En viktig nyhet är att Apple tagit sitt förnuft till fånga och ökat lagringsutrymmet i instegsmodellerna från 16 till 32 GB. Med andra ord slipper lika många uppleva att deras nya och tämligen dyra telefon blir full väldigt snabbt. Som mest kan man nu få hela 256 GB lagringsutrymme men samtidigt har man tagit bort alternativet med 64 GB.

Processorn är så klart också nya och snabbare. A10 som den heter ska vara dubbelt så snabb som föregångaren.

Priserna för Iphone 7 startar på 7 495 kronor inklusive moms och för Iphone 7 Plus får man betala 8 795 kronor inklusive moms och uppåt.

Ios 10 ger mer åt företagen

Att övertyga inköpsansvarig på jobbet att man behöver byta ut sin Iphone 6 eller 6S till en sjua kan nog trots allt bli svårt. Viktigare är då att Ios 10 lanseras i dagarna. Som vi tidigare rapporterat om kommer den nya versionen av Apples operativsystem med en hel del nyheter som är intressanta för företag och organisationer. Mest uppenbart för användarna är det att appar för voip, till exempel Skype for Business, nu tillåts jacka integreras bättre i telefonen och i praktiken kommer voipsamtal fungera och se likadana ut som vanliga telefonsamtal.

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.