Facebook köper Whatsapp

Affärer Fem år efter starten kan Whatsapps ägare göra sig klara för ett pengabad i bästa von Anka-stil. De får omkring 123 miljarder dollar av Facebook för sin meddelandetjänst.

Facebook köper Whatsapp

I den kanske största affären någonsin kring ett så nystartat företag tar Facebook över Whatsapp. Köpesumman är på totalt 19 miljarder dollar, vilket omräknat i svenska kronor blir omkring 123 miljarder. Den största andelen av den summan kommer att betalas med aktier i Facebook men Whatsapps ägare får också 4 miljarder dollar i kontanter.

Mer än dubbelt så dyrt som Skype

En lämplig jämförelse är Microsofts köp av Skype 2011, den gången blev köpesumman blygsamma? 8,5 miljarder dollar. Samma år köpte Google Motorolas hela mobilverksamhet för 12,5 miljarder dollar.

Whatsapp har enligt uppgift ett 50-tal anställda och räknare man om köpesumman per anställda blir det med andra ord mer än 2 miljarder kronor per anställd. Men i första hand är det inte de anställda utan Whatsapps 450 miljoner användare Facebook är intresserade av.

– Genom köpet får Facebook tillgång till Whatsapps stora databas med telefonnummer, vilket är något som saknas i Facebooks egen användarinformation. Det innebär en förstärkning av Facebooks mobila strategi. Samtidigt innebär affären att Whatsapp får de resurser som behövs för att göra tjänsten till en ännu starkare spelare på den överbefolkade marknaden för meddelanden, säger Ovum-analytikern Eden Zoller.

Fortsatt snabb tillväxt

Medan utvecklingskurvan för mobiloperatörernas klassiska meddelandetjänster sms och mms väntas nå sin topp under 2014 ser läget helt annorlunda ut för de sociala meddelandetjänster dit Whatsapp och Facebooks egen Messenger räknas. Ovum räknar med att det under året kommer att ha skickats 69 biljoner sådana meddelanden.

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.