Fackförbundet Vision använder robot för rekrytering

Ai En nyrekrytering – på ett helt nytt sätt. När fackförbundet Vision nu ska anställa tar man ai till hjälp.
– Det är ett sätt att komma bort från fördomar och istället fokusera på kometens, säger förbundets hr-chef Matts Hansson.

Fackförbundet Vision använder robot för rekrytering

Det första fackförbundet i världen. Det säger Vision att man är när de nu lanserar ai i rekryteringen av en ny kollega. Totalt kommer nio kandidater att få träffa algoritmen och få utföra identiska intervjuer.
Under träffen ska personerna få beskriva hur de agerar i olika sätt – och genom detta ska de sedan bedömas hur de kommer prestera i framtida arbetssituationer.
– Det här är en jättebra erfarenhet för Vision, säger Matts Hansson. Jag hoppas att vi på detta sätt kommer att göra en mer rättvis och fördomsfri rekrytering men även förbättra vårt rekryteringsarbete i framtiden.

Bakom ai:n står rekryteringes- och bemaningsföretaget TNG som till sin hjälp haft KTH-avknoppade Furhat Robotivcs Och målet med den är att utveckla ett system där fördomar inte ska inverka vid rekrytering.
Roboten Tengai, som ai:n sitter i, är utformad som ett mänskligt huvud och interagerar genom att nicka, humma och prata. Roboten tar inte några egna beslut, utan är ett stöd vid ett första urval. Intervjupersonernas svar transkriberas till text som rekryterare sedan kan jämföra.
– Beslut baseras ofta på det som inte är kompetensbaserat. Det ville vi komma bort ifrån och istället hitta den bästa kandidaten, säger Åsa Edman Källströmer, vd på TNG.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.