Fajten mellan Jabra och Polycom

Test 2500 kronor mot 2700. Jabra Speak 710 och Polycom Voxbox är dubbelt så dyra som till exempel Konftel Ego. Är de här premium-ljudpuckarna värda de extra slantarna?

Fajten mellan Jabra och Polycom

Polycom Voxbox har precis kommit till marknaden och har fått bra omdömen av testare runt om i världen så här långt. Det är ett försök av Polycom att få in en del av kvaliteten från sina mer avancerade, och dyrare, videorumslösningar i en mindre enhet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Jabra Speak 710 har funnits på marknaden betydligt längre, och är en uppgradering från föregångaren Speak 510.

Vi passade på att ta in de båda högtalartelefonerna och sätta dem mot varandra. Vi har jämfört ljud, kvalitet, utseende, batteri och användarvänlighet.

Ljud. Voxbox har HD Voice-kvalitet och är mycket bra på att koppla bort störande ljud från samtalet. Vi har testat att gå långt bort från enheten och prata på och det har den hanterat bra utan att personen på andra sidan märkt speciellt mycket att vi har gått runt i rummet. Vi har inte så stora rum på tidningen, men har lätt kunnat vara 3 meter från boxen utan störningar.

Speak 710 klarar sig också bra på distans, även om den inte når riktigt samma toppnivå. Den har å andra sidan fördelen att man kan koppla ihop två enheter och ställa dem i varsin ände av ett stort bord och de jobbar då tillsammans. Det är en av funktionerna vi verkligen uppskattar mest. Nu hade vi bara en enhet inne för test, men vi har fått det demonstrerat på Jabras kontor i Köpenhamn. Utöver bra ljudupptagning med två enheter ger det också ett skönt stereoljud när du spelar musik.

I musikmatchen är det fördel Jabra. Deras enhet har ett mer komplett ljud och klarar av en högre volym utan att ljudbilden störs.

Kvalitet. Det här är två enheter som båda känns mycket gedigna när man håller i dem. De väger 296 gram (Speak 710) och 372 gram (Voxbox) och det är precis lagom mycket för att de ska kännas påkostade, men lätta att bära med sig.

Speak 710:s design gör att den lätt känns lite smutsig om man har lite fett på fingrarna.

Utseende. Voxbox är diskret, med sin matta gråa färg och fyrkantiga form. Alla knappar är touchknappar som bara märkts med diskreta symboler i ett av hörnen. De är mycket exakta och sköna att använda. Ingenting i designen sticker egentligen ut och den smälter därför in utmärkt i en kontorsmiljö. Egentligen är designen av den långa USB-sladden som följer med mer utmanande. Den är 3 meter med en tjock kabel som går att låsa fast med två små bultar i enheten och har två öglor så att den går att låsa fast med ett vanligt lås i konferensrummet.

Jabras design syns mer. Speak 710 ser ut som en klassisk högtalare med blank svart plast ytterst och aluminium. Knapparna, 10 stycken, går runt hela ytterringen och bland annat får du här indikation på när det är dags att ladda batteriet, såväl som att höja-sänka volymen. Designen passar faktiskt både kontoret och det moderna boendet. Det som stör intrycket lite är dock att usb-kabeln är fastmonterad i enheten och rullas runt undertill, men kontakten sticker alltid ut lite.

Batteri. Båda enheterna klarar sig ganska länge utan laddning, men Jabras enhet har hela 15 timmars batteritid uppsatt och i våra tester har vi fått liknande användningstid. Voxbox har 6,5 timmar mellan laddning och det räcker också bra.

Användarvänlighet. Här är kanske den viktigaste kategorin för användare. Är det lätt att komma igång och koppla ihop sin telefoni med enheten. Svar: ja – för både Voxbox och Speak 710. Det är precis så här enkelt det ska vara att komma igång med en högtalartelefon 2018. Du är igång och använder dem fullt ut inom en minut.

Båda enheterna har också möjlighet att bli uppdaterade kontinuerligt genom att du laddar ned en app till datorn – fungerar på de flesta plattformar – och ansluter Speak 710 eller Voxbox till datorn med usb. Vi har uppdaterat bägge telefonerna på våra mac-datorer och klarade det utan att läsa instruktionsboken.

Knapparna på enheterna är i regel lättförståeliga, även om några av Jabras tio stycken behövde undersökas i instruktionsboken för att förstå vad de var till för – till exempel knappen som kopplar ihop två enheter.

En sak vi stör oss på – som givetvis också kan ses som en fördel – är att på Voxbox så är volymknapparna ej synkroniserade med telefonens. Du behöver alltså använda båda regleringarna för att få till rätt volym – vilket då också ger större möjlighet till inställning.

Ni ser att det är små skillnader mellan dessa högpresterande enheter. Voxbox klarar av att ta upp ljud bra på längre håll, men Speak 710 har bättre ljud ut. Priset är mycket jämnt, och utseende är en smaksak. De är båda mycket enkla att installera och komma igång med, samt att hålla uppdaterade.

Så vill man ha en liten högtalartelefon med bra prestanda är båda faktiskt bra köp. Men som en sista vägledning delar vi med oss av vår magkänsla; vilken har vi valt använt automatiskt när båda funnits framför oss tillgängliga?

Faktiskt har vi nästan alltid valt Jabras enhet. Varför? Efter att ha diskuterat tror vi att det är att det är lättare att anpassa volymen både via telefon och enhet och så tycker vi att den är lite snyggare.

Till sist: Är de här värda de extra slantarna jämfört med billigare varianter. Absolut, du får betydligt bättre kvalitet och jämfört med personalkostnaden på ett vanligt möte är denna kostnad väldigt låg.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.