Falun-bolaget gjorde 5g-appen till OS

Mobila applikationer Den sydkoreanska telekomjätten KT valde en svensk lösning för OS. Falun-bolaget Tension står bakom 5g-appen med skräddarsydda direktsändningar och unika 3d-kartor.

Falun-bolaget gjorde 5g-appen till OS
Tension

För tre år sedan skapade Tension en mobilapp för skid-VM i Falun. Användarna kunde bland annat välja vilka skidåkare de ville följa. Appen bytte automatiskt vy till rätt kamera, och åkarens position spårades med gps.

Många i branschen blev imponerade av Falun-bolagets teknik, bland annat KT. Sydkoreas stora operatör skickade en delegation till Dalarna, och gav sedan Tension i uppdrag att konstruera en 5g-anpassad OS-app. Det rapporterar Ny Teknik.

Kunde följa Kalla via 17 kameror

KT Omniview bygger på Tension Onsite – plattformen för VM-appen. Nu har utvalda användare fått möjlighet att följa OS i Pyeongchang genom KT Omniview. Under Charlotte Kallas guldlopp kunde de växla mellan 17 kameror, vilket i princip gör användaren till sin egen producent.

En annan funktion i Tensions app är 3d-kartor som visar åkarnas positioner. De tas fram i full 3d utifrån höjdmätningar, ritningar och referensbilder. Free flight-navigation låter användaren zooma, flyga runt och rotera. En förstaperonsvy innebär att man ser med skidåkarens ögon, dock via en virtuell representation.

Appen är förberedd för att visa biometrisk statistik, men vissa OS-åkare satte stopp för att introducera detta i i Pyeongchang. Appen är särskilt testad för Samsungs 5G-prototyp. All data samlas in genom Ericssons iot-plattform.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.