Fånga tjuven med turbo-3g

Alcatel-Lucent har utökat sin säkerhetslösning för att lokalisera bärbara datorer via mobilnätet genom en version som stöder hspa. Turbo-3g är idag på stark frammarsch, vilket även Intel och Ericsson tagit fasta på genom att inleda ett samarbete.

Fånga tjuven med turbo-3g

Acatel-Lucent har uppgraderat Omni Access 3500 Nonstop Laptop Guardian (OA3500 NLG), som låter operatörer erbjuda sina kunder möjlighet att positionsbestämma bärbara datorer.

Lösningen har tidigare baserats på standarden cdma för 3g-nätet och har utvecklats för att underlätta företagens kontroll av anställdas datorer när de används ute i fält. Tekniken syftar till att motverka stöld, men också till att förenkla mjukvarumässiga uppgraderingar på distans samt administration av centrala policyregler.

Nu har OA3500 NLG utökats med stöd även för den snabbare 3g-tekniken, hspa, som stöder datahastigheter på upp till 7,2 megabit per sekund.

Behov finns

I ett pressutlåtande refererar Acatel-Lucent till en undersökning som visat att nära hälften av 255 utfrågade säkerhetsansvariga i amerikanska och tyska it-verksamheter anser att den blinda fläck som är associerad med bärbara datorer utgör ett problem.

En blind fläck i det här sammanhanget betyder att verksamheten inte riktigt vet var eller hur dess datorer används när de anställda jobbar mobilt.

Hälften av respondenterna bekräftade också att de skulle överväga att byta operatör om alternativet innebar att en central kontrolltjänst fanns att tillgå. Dels för att kunna lokalisera stulna datorer, men också för att kunna låsa datorerna eller radera data på distans för att skydda känsliga uppgifter.

Lanseras globalt

OA3500 NLG finns tillgängligt för operatörer av hspa-nät över hela världen, med brittiska Vcomm som första operatör att införa tekniken som en tjänst. Även i Singapore och Japan planerar operatörer att erbjuda den snabbare versionen av Alcatels produkt till sina kunder.

Intel satsar också på hspa

Hspa är enligt uppgift idag världens mest spridda mobila 3g-teknik, med 221 kommersiella nätverk över hela världen och över 60 miljoner abonnenter.

Dessa siffror har inte undgått hårdvarujätten Intel. Företaget har nyligen inlett ett samarbete med Ericsson för att införa hspa-stöd i sina mobila enheter. Ericssons hspa-teknik kommer att integreras med Intels Moorestown-plattform och innebär att höghastighets-3g också kommer att stödjas av alla mindre Intel-baserade mobila enheter, utöver bärbara datorer.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.